Linkovi

Rumunija preuzima šestomesečno predsedavanje Evropskom unijom


Arhova - Velika zastava EU ispred sedišta rumunskog parlamenta, tokom obeležavanja Dana EU, u Bukureštu, 9. maja 2013.
Arhova - Velika zastava EU ispred sedišta rumunskog parlamenta, tokom obeležavanja Dana EU, u Bukureštu, 9. maja 2013.

Predsedavanje Evropskom unijom od prvog januara od Austrije po prvi put preuzima Rumunija, koja najavljuje da će joj jedan od prioriteta biti Zapadni Balkan.

Tokom šestomesečnog predsedavanja Rumunije, jedna zemlja će po prvi put napustiti Uniju - Velika Britanija - a u maju će biti održani izbori za novi sastav Evropskog parlamenta, nakon čega će biti izabrana i nova Evropska komisija. Očekuje se i teška rasprava oko usvajanja narednog evropskog budžeta.

Pripreme Rumunije za predsedavanje EU proticale su u atmosferi glasanja o nepoverenju vladi levog centra, koja je krajem decembra to uspela da "preživi".

Bukurešt najavljuje da će fokus predsedavanja EU biti na očuvanju kohezije kao zajedničke evropske vrednosti i jedisntvo članica i regiona Evropske unije, kao i obezbeđivanje održivog razvoja kroz povećanu konvergenciju, koheziju, inovacije, digitalizaciju i povezanost, očuvanje bezbednosti Evrope, jačanje uloge EU kao globalnog lidera i Evropa zajedničkih vrednosti.

Šef rumunske diplomatije Teodor Meleškanu rekao je na sastanku sa premijerkom Srbije Anom Brnabić krajem decembra u Beogradu da je Srbija najvažniji partner Rumunije u regionu i da će će proširenje Unije na Zapadni Balkan biti jedna od prioriteta predstojećeg rumunskog predsedavanja Savetu EU, te da ta zemlja podržava evropski put Srbije.

Rumunija je jedna od pet članica EU koja nije priznala nezavisnost Kosova.

Belgija je prva predsedavala Evropskoj ekonomskoj zajednici 1958. godine, a države članice rotiraju se svakih šest meseci. Uloga predsedavajućeg je da predsedava sastancima, određuje dnevni red, postavlja program rada i olakšava dijalog na sastancima Saveta, ali i tokom rada ostalih institucija.

XS
SM
MD
LG