Linkovi

Sećanje na poginule radnike RTS-a


Zgrada RTS-a uništena tokom NATO bombardovanja
Zgrada RTS-a uništena tokom NATO bombardovanja

Članovi porodica, prijatelji i kolege jutros u dva sata i šest minuta položili su vence na spomen-obeležje "Zašto?", u znak sećanja na 16 radnika RTS, stradalih u napadu NATO snaga

Pre tačno 16 godina, u napadu NATO snaga pogođena je zgrada RTS-a u Abardarevoj ulici. Tom prilikom je poginulo 16 radnika ove kuće, a rasprava o odgovornosti za ovu tragediju traje i danas u Srbiji. Danas je, ipak, bio dan sećanja na stradale radnike ove kuće.

Članovi porodica, prijatelji i kolege jutros u dva sata i šest minuta položili su vence na spomen-obeležje "Zašto?", u znak sećanja na 16 radnika RTS, stradalih u napadu NATO snaga 23. aprila 1999. godine.

U ime porodica, prisutnima se obratio Miroslav Medić, brat poginulog Siniše Medića, koji je pitao zašto je i kome bilo potrebno da izgubi živote 16 nevinih ljudi koji nisu nikome pretili, niti su ikoga ugrožavali, već su samo obavljali svoj svakodnevni posao.

A tokom dana, vence na spomen-obeležje "Zašto?" je položio i ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac, koji je tom prilikom izjavio da je bombardovanje zgrade RTS pre 16 godina je nesumnjiv zločin, a ni za jedan zločin nema opravdanja, dodao je Tasovac.

"Prvi put u istoriji ratovanja jedna medijska kuća je proglašena za legitimni vojni cilj. A za to nije postojao ni jedan jedini razlog. Ovo je najveća tragedija, pre svega za porodice nevinih žrtava koji su te noći stradali, ali i za celokupno srpsko novinarstvo."

Povodom godišnjice bombardovanja RTS-a oglasile su se i Žene u crnom i Centar za evro-atlantske integracije – u zajedničkom saopštenju ove dve organizacije ističu da odgovornost za smrt 16 radnika ove kuće snosi bivši direktor televizije Dragoljub Milanović.

Uprkos tome što je imao jasnih saznanja da će zgrada televizije biti bombardovana, nije o tome obavestio svoje zaposlene, ističe se u saopštenju i dodaje da su Dragoljub Milanović, kao i sam režim Slobodana Miloševića odlučili da ove ljude žrtvuju.

XS
SM
MD
LG