Linkovi

Neizvesna sudbina zamenika sekretara za pravosuđe


Zamenik sekretara za pravosuđe Rod Rozenstajn
Zamenik sekretara za pravosuđe Rod Rozenstajn

Predsednik Donald Tramp i zamenik sekretara za pravosuđe Rod Rozenstajn, koji nadzire istragu specijalnog tužioca o ulozi Rusije u predsedničkim izborima 2016, sastaće se u četvrtak da bi razmotrili Rozenstajnovu budućnost u sekretarijatu.

Agencija Rojters objavila je da je iz jednog izvora saznala da je Rozenstajn proveo vikend razmišljajući da li da podnese ostavku posle prošlonedeljnog izveštaja Njujork Tajmsa, u kojem je navedeno da je 2017. predlagao da se Tramp tajno snima.

Bela kuća objavila je da će sastanak biti održan posle niza protivrečnih medijskih izveštaja o tome da li Rozenstajn, koji je česta meta Trampovog gneva, napušta svoj položaj.

"Na zahtev zamenika sekretara za pravosuđe Roda Rozenstajana, on i predsednik Tramp su održali dugi razgovor o novim novinskim izveštajima", saopštila je portparolka Bele kuće Sara Sanders na Tviteru.

Ona je navela da će se sastanak održati u četvrtak pošto Tramp prisustvuje zasedanju Generalne skupštine u Njujorku gde će tokom nedelje održati sastanke sa svetskim liderima.

Mediji su prethodno javili da je Rozenstajn pozvan na sastanak sa šefom osoblja predsednika u Beloj kući, i da se očekuje da bude otpušten. Prema nekim izveštajima, Rozenstajn je verbalno ponudio ostavku šefu osoblja, Džonu Keliju, kako bi predupredio otkaz, dok drugi prenose da odbija da podnese ostavku dok ne bude otpušten. Kako prenosi Vol Strit Džurnal pozivajući se na dobro obavešteni izvor, Rozenstajn nije ponudio ostavku.

Pre nekoliko dana, Njujork Tajms je objavio da je Rozenstajn prošle godine predložio da se predsednik Tramp tajno snima i da se članovi kabineta pozovu na 25. amandman američkog Ustava kako bi se Tramp smenio sa položaja zbog toga što nije mentalno ili fizički sposoban da upravlja zemljom. Rozenstajn je demantovao taj izveštaj.

"Priča Njujork Tajmsa je činjenično netačna. Neću dalje komentarisati priču zasnovanu na anonimnim izvorima koji su očigledno pristrasni protiv mene, i rade na ostvarenju nekih svojih ciljeva. Međutim, želim da jasno kažem - na osnovu mojih ličnih kontakata sa predsednikom, nema osnove za aktiviranje 25. amandmana", saopštio je Rozenstajn.

Izvor Glasa Amerike, koji je bio u prostoriji tokom sastanka na kojem je Rozenstajn izneo komentar o snimanju predsednika, izjavio je da je taj komentar bio sarkastičan i da zamenik sekretara za pravosuđe "nikada nije imao nameru da zaista snima predsednika."

Rok Rozenstajn nadzire istragu specijalnog tužioca o ruskom mešanju u izbore 2016. Pitanje da li je otpušten ili je sam podneo ostavku može da utiče na izbor osobe koja bi ga nasledila na mestu zamenika sekretara za pravosuđe.

XS
SM
MD
LG