Linkovi

Rozenstajn obavestio kongresmene o postavljanju Malera


Rod Rozenstajn u Kongresu na pretresu o svojoj potvrdi na položaj zamenika sekretarar za pravosuđe, 7. marta 2017.
Rod Rozenstajn u Kongresu na pretresu o svojoj potvrdi na položaj zamenika sekretarar za pravosuđe, 7. marta 2017.

Zamenik američkog sekretara za pravosuđe Rod Rozenstajn govorio je u Predstavničkom domu Kongresa, iza zatvorenih vrata, o imenovanju bivšeg direktora FBI-a Roberta Malera za specijalnog tužioca, koji će voditi istragu o navodnim vezama trampovih saradnika sa Rusijom.

Posle saslušanja, republikanski kongresmen Derel Ajsa rekao je da je zadovoljan time što će Maler imati ovlašćenje da istraži sve informacije u vezi sa eventualnim vezama Trampovih saradnika sa Rusijom.

I demokratski kongresmen Ilajdža Kamings ističe da je zadovoljan izborom Malera, za koga tvrdi da je “čovek od integriteta” i da će “doneti dozu normalnosti u ceo proces”.

Dan ranije, Rozenstajn je o imenovanju Malera, takođe iza zatvorenih vrata, obavestio i Senat. Senatori iz obe partije poručili su da bi uvid javnosti u istrage o Rusiji mogao da bude ograničen, pošto će istragu o tim pitanjima preuzeti specijalni tužilac.

Tramp: Nije bilo tajnog dogovora s Rusijom

Američki predsednik Donald Tramp oštro je kritikovao postavljanje specijalnog tužioca koji bi trebalo da istraži moguće veze između Trampove kampanje i predstavnika Rusije, koji su pokušali da utiču na predsedničke izbore u SAD.

Tokom obraćanja medijima u društvu predsednika Kolumbije, Tramp je bio prkosan:

“Poštujem potez, ali cela ta stvar je lov na veštice”.

Trump na konferenciji za novinare u Beloj kući sa predsednikom Kolumbije Huanom manuelom Santosom
Trump na konferenciji za novinare u Beloj kući sa predsednikom Kolumbije Huanom manuelom Santosom

Još jednom je odbacio tvrdnje da je njegov izborni štab bio u dosluhu sa Rusijom da bi mu pomogao da pobedi na izborima.

“Verujte mi, nema tajnog dogovora. Mislim da je to besmisleno, svi to misle”.

Tehnički, ne baš svi. Uključujući i Trampovog zamenika sekretara za pravosuđe, koji je u sredu postavio bivšeg direktora FBI-a Roberta Malera kao specijalnog tužioca, koji će voditi istragu.

Trampa optužuju da je pokušao da utiče na istragu, pošto je otpustio Džejmsa Komija sa položaja direktora FBI-a. Tramp je navodo, pre toga tražio od Komija da prekine da istražuje bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Bele kuće Majka Flina, koji je tokom kampanje bio u kontaktu sa ruskim zavničnicima.

Kada su ga pitali o tome, Tramp je bio nepokolebljiv:

“Ne. Ne. Sledeće pitanje”.

Mnogi zakonodavci nisu uvereni.

“Postoje sve veći dokazi opstrukcije pravde”, rekao je Ričard Blumental, demokratski sentor iz Konektikata, dok je njegov kolega, republikanac iz Južne Karoline Lindzi Grejem poručio:

“Mislim da je šokantna novina da se to sada smatra krivičnom istragom”.

Ko je sve tačno obuhvaćen istragom nije još potpuno jasno, ali je Tramp inistirao da to neće biti on:

“Svakako nije bilo tajnog dogovora između mene i moje kampanje, ali ja uvek mogu da govorim za sebe”.

Oprezan odgovor predsednika na udaru.

XS
SM
MD
LG