Linkovi

Mit Romni prvi u Ajovi


Mit Romni prilikom sinoćnjeg obraćanja svojim pristalicama sa suprugom En i sinovima Metom, Džošom, Krejgom, i Tegom
Mit Romni prilikom sinoćnjeg obraćanja svojim pristalicama sa suprugom En i sinovima Metom, Džošom, Krejgom, i Tegom

Bivši guverner Masačusetsa Mit Romni proglašen je za pobednika prvih republikanskih primarnih izbora u Ajovi, posle izuzetno neizvesne trke na takozvanim stranačkim skupovima, gde je dobio samo osam glasova više od bivšeg senatora iz Pensilvanije Rika Santoruma. Međutim, bila je to velika noć za obojicu kandidata, koji su satima bili bukvalno izjednačeni.

Treće mesto na prvom velikom testu republikanskih kandidata, koji se bore za položaj rivala predsednika Baraka Obame na novembarskim izborima, zauzeo je kongresmen iz Teksasa Ron Pol.

Favorit konzervativaca Rik Santorum ostvario je veliki napredak poslednjih nedelja u Ajovi.

"Napravili ste prvi korak da povratite ovu zemlju", poručio je Santorum, dok je, kako mnogi veruju i dalje prvi favoriz za nominaciju Mit Romni rekao:

"Ovo je noć u kampanji kada je Amerika pobednik. Promenićemo Belu kuću i vratiti Ameriku na pravi put.

Mit Romni prvi u Ajovi
Mit Romni prvi u Ajovi

Kongresmen Ron Pol, koji je osvojio 21 odsto glasova, odmah iz dvojice lidera koji su dobili po 25 odsto, svoje pristalice pozdravio je rečima:

“Vaša energija i napor koje ste uložili su sjajni, ali ono zbog čega se zaista osećam dobro jeste to što vi to radite jer verujete u nešto”.

Rezultati izbora u Ajovi, koji su stavili Romnija i Santoruma na čelo trke, unazadili su dalje izborne izglede bivšeg favorita, guvernera Teksasa Rika Perija, koji se našao na petom mestu, osvojivši svega 10 odsto glasova. Peri je saopštio da se vraća u Teksas kako bi „razmislio“ o daljim koracima.

Članica Predstavničkog doma iz države Minesota Mišel Bakman odustala je od nadmetanja za republikansku predsedničku nominaciju posle neuspeha na prvom izbornom testu u Ajovi.
Bakman je danas saopštila da će i dalje biti „snažan glas“ i boriti se za zemlju i „slobodu“ američkog naroda, dodavši da se ne kaje zbog svog nastupa. Ona se na sinoćnjim stranačkim skupovima plasirala na šesto mesto, sa svega 5 odsto glasova. Odmah posle objave rezultata, izjavila je da će nastaviti kampanju, ali je jutros saopšteno da je otkazala planirani put u Južnu Karolinu, gde je trebalo da nastavi kampanju uoči primarnih izbora u toj državi, 21. januara.

Neizvestan rezultat u Ajovi mogao bi da bude znak duge kampanja koja će dovesti do podele među Republikancima, izjavio je analitičar Frenk Lanc.

“Interesantno je da su neki Republikanci najviše zainteresovani da poraze jedni druge umesto da pobede predsednika", rekao je Lanc. "To neće biti dobro kada gledamo dugoročno”.

Izborni tabor predsednka Obame okarakterisao je rezultate kao „pobedu ekstremističke agende Pokreta čajanke“. Jedan od menadžera predsednikove kampanje uputio je poruku pristalicama u kojoj je naveo da je, kako se izrazio, „potpuno jasno da je će svi republikanski pretendenti nastaviti sa „ekstremnom desničarskom orijentacijom kao i sa opasnim obećanjima koja ugrožavaju ne samo ostvareni napredak nego i temelje američkog društva.“

Rezultati glasanja u Ajovi verovatno ne ukazuju na to ko će postati republikanski kandidat ali bi mogli da izbace iz trke slabije kandidate ili da obezbede zamah jačim kandidatima za glasanjeu drugim državama.

Predsednik Obama je započeo svoju kampanju za reizbor juče, kada se putem televizijskog linka obratio demokratama koji su ga juče izglasali za predsedničkog kandidata države Ajove.

Predsednica Demokratske stranke Debi Vaserman Šulc poručila je novinarima da je predsednik spreman da se suoči sa bilo koji republikanskim kandidatom.

“Predsednik se bori za srednju klasu i počinje da sređuje ekonomiju, dok Republikanci, svi do jednog, žele da nas vrate propaloj politici prošlosti koja nas je i dovela na ivicu ekonomske katastrofe”,
rekla je Vaserman Šulc.

Republikanska kampanja sada prelazi u Nju Hempšir, gde se primarni izbori održavaju 10. januara, a veliki favorit je Mit Romni.

XS
SM
MD
LG