Linkovi

Romni bira potpredsedničkog kandidata


Verovatni predsednički kandidat Republikanske stranke Mit Romni
Verovatni predsednički kandidat Republikanske stranke Mit Romni

Bivši guverner Masačusetsa Mit Romni je počeo proces biranja svog potpredsedničkog kandidata. Očekuje se da će odluka biti doneta nešto pre nacionalne konvencije Republikanske stranke u Tampi, na Floridi, krajem avgusta.

S obzirom da su njegovi republikanski rivali ili van trke ili više nemaju dovoljno sredstava, Mit Romni je, kako izgleda, na putu da postane predsednički kandidat republikanske stranke. Romni se sve više fokusira na predsednika Baraka Obamu:

„Tom čoveku su ponestale ideje i izgovori, a mi ćemo ove godine osigurati da ostane i bez položaja.“

Romnijeva prva velika odluka će biti izbor potpredsedničkog kandidata, a jedan od onih koji će, prema očekivanjima, biti na spisku je senator Marko Rubio sa Floride. Rubio kaže da bi mu činilo čast ako to od njega bude zatraženo, ali ističe da će njegov odgovor biti negativan.

Zato što uživam u svom poslu u Senatu.“

Drugi mogući takmičari za potpredsedničkog kandidata su kongresmen Pol Rajan iz Viskonsina i guverner države Nju Džersi Kris Kristi. Medjutim, Kristi takodje kaže da nije zainteresovan.

Ali on zna da moja životna želja nije da budem potpredsednik Sjedinjenih Država.“

Romnijev izbor je važan, kaže bivši šef osoblja Ronalda Regana, Ken Duberstin.

„Koga god da predsednički kandidat izabere za potpredsednika, to je prva velika odluka koju će Američki narod videti kod predsedničkog kandidata.“

Pre četiri godine, odluka republikanca Džona Mekejna da izabere guvernerku Aljaske, Saru Pejlin, za potpredsedničkog kandidata umanjila mu je šanse kod nezavisnih birača, što će Romni, verovatno, pokušati da izbegne, kaže Duberstin.

Imajući u vidu to iskustvo mislim da će uverner Romni izabrati nekoga koga će svi videti kao čoveka koji može odmah da zauzme položaj predsednika. Ako birate nekoga ko je jedan korak do predsedničkog položaja, ta osoba mora da bude spremna da bude predsednik od prvog dana.“

Istorijski gledano, kandidati za potpredsednika nisu značajan faktor na predsedničkim izborima. Medjutim, oni mogu da donesu neznatnu prednost, kaže politički analitičar Rouds Kuk.

„To može biti važno, recimo za birače u nekim državama. Ako postoji neko ko može da vam donese pobedu u važnoj državi - recimo Floridi, Ohaju ili Mičigenu. U takvim slučajevima to može da pomogne.“

Romni će, kako se očekuje, steći broj delegata potrebnih za nominaciju republikanske stranke u junu, ali je moguće da će donošenje odluke o potpredsedničkom kandidatu potrajati duže.

XS
SM
MD
LG