Linkovi

Republikanci sve više za Romnija


Mit Romni obraća se pristalicama u Milvokiju, u državi Viskonsin, 2. aprila 2012.
Mit Romni obraća se pristalicama u Milvokiju, u državi Viskonsin, 2. aprila 2012.

Primarni izbori za predsedničkog kandidata republikanske stranke nastavljaju se do juna, ali establišment stranke sve više staje iza bivšeg guvernera Masačustetsa, Mita Romnija kao kandidata.

Bivši predsednik Džordž Buš stariji i njegova supruga Barbara su najnoviji uticajni članovi republikanske stranke koja su pružili podršku Mitu Romniju.

Gospodja Buš me je podsetila na pesmu Kenija Rodžersa 'vreme je da se prigrle'. Mislim da je vreme da ljudi podrže ovog dobrog čoveka“, primetio je Džordž Herbert Voker Buš, bivši predsednik SAD.

Romni, kako izgleda, uživa nedostižno vodjstvo u broju delegata za nominaciju Republikanske stranke i jedva čeka da okonča primarnu trku.

„Mislim da je važno da izaberemo kandidata i nastavimo kampanju koja će se fokusirati na dve veoma različite vizije Amerike“, istakao je bivši guverner Masačusetsa.

Medjutim, rivali - Njut Gingrič, Ron Pol i Rik Santorum, i dalje nastavljaju trku u nadi da Romni neće uspeti.

Mislim da su Amerikanci umorni od političara koji će im reći sve što žele da čuju kad su pred njima i potom uraditi ono što je u njihovom političkom interesu“, izjavio je Santorum.

Medju republikancima koji žele da se okonča primarna trka je i kongresmen Stiv Čabot iz Ohaja. On za Glas Amerike kaže:

Kao republikanac voleo bih da veliki deo žestine koju usmeravamo jedan protiv drugog bude usmeren na predsednikovu politiku. Dopustimo američkom narodu da se koncentriše na ono što je predsednik uradio ispravno ili pogrešno.“

Repulikanski kandidati koji napadaju jedan drugog mogu da pomognu predsedniku Obami u novembru, kaže anketar sa univerziteta Kvinipiak Piter Braun.

Ta vrsta negativne retorike prenosi se u politiku koja onda postaje igra na sve ili ništa. Ono što je loše za republikance je dobro za predsednika i to takodje pomaže.

Fokus predsednika Obame je i dalje na američkoj ekonomiji.

„Naša ekonomija je sve jača. Oporavak se ubrzava. Sve to znači da je poslednja stvar koju možemo sebi da priuštimo da se vratimo istoj politici koja nas je i uvela u ovu katastrofu“, poručuje Obama.

Najnovije ankete ukazuju da bi predsednik porazio svakog republikanskog kandidata, ukoliko bi izbori bili održani danas, jer se ekonomija kako izgleda oporavlja, ističe Piter Braun

„Vlada opšte uverenje da se ekonomija popravlja, a bolji utisci o ekonomskoj klimi očigledno idu na ruku predsedniku.“

Medjutim, odluka Vrhovnog suda povodom predsednikovog zakona o reformi zdravstvene zaštite mogla bi takodje da utiče na izbore, kaže analitičar Henri Olsen.

„Presuda Vrhovnog suda bi mogla da pruži snažan podstrek jednoj ili drugoj strani.“

Odluka najvišeg suda SAD očekuje se u junu.

XS
SM
MD
LG