Linkovi

Keri: Okončanje rata u Siriji način da pobedimo ID


Američki šef diplomatije na sastanku u Rimu, 2. februar 2016.
Američki šef diplomatije na sastanku u Rimu, 2. februar 2016.

Američki državni sekretar Džon Keri se danas sastao sa predstavnicima oko 20 zemalja u Rimu gde su razgovarali o medjunarodnim naporima u borbi protiv ekstremista Islamske države.

Američki šef diplomatije je na konferenciji rekao da će Sjedinjene Države “ubrzati i intenzivirati” svoju kampanju protiv ektremističke grupe.

Američki državni sekretar sastao se sa ministrima inostranih poslova koalicije da bi razradili strategiju za poraz ekstremista Islamske države, koji su 2014. zauzeli veliki deo zapadnog i severnog Iraka i istočne Sirije. Na početku sednice u Rimu, italijanski ministar inostranih poslova Paolo Djentiloni naglasio je šta je koalicija postigla u borbi protiv grupe koju je nazvao arapskim akronimom – Daeš.

“Imali smo uspone i padove, ali u poslednje vreme više uspona nego padova, a Daeš je izgubio 40 odsto svoje teritorije u Iraku i 20 odsto teritorije u Siriji. Za to je zaslužna naša zajednička predanost i rešenost", rekao je ministar Đentiloni.

Posle sastanka, Keri i Djentiloni su pročitali zajedničko saopštenje u kojem je koalicija obećala da će pojačati i ubrzati kampanju.

Keri je takodje rekao da je humanitarna situacija u Siriji prioritet, nazvavši je “katastrofom” kakva nije vidjena od Drugog svetskog rata. Medjutim, on je dodao da je nabrži način da se osujete ekstremisti ID-e da se okonča sukob u Siriji.

“Želite da pobedite Daeš? I to brzo? Onda morate pregovorima postići okončanje rata u Siriji. Jer je to upravo ono što će se destiti ukoliko se taj rat završi. Sve snage koje se protive Daešu moći će da se ujedine, neće biti rascepkane zbog jednog čoveka, predsednika Asada, već udružene u nastojanjima da eliminišu Daeš kao pretnju svima”, istakao je Keri.

Američki šef diplomatije je rekao da je u vojnim napadima ubijeno 90 visokih i lidera srednjeg ranga Islamske države od maja, kao i da je uspostavljena gotovo potpuna kontrola nad sirijsko-turskom granicom.

Pred koalicijom je sada izazov da, kako je rekao, “neumoljivo” nastavi sa onim što funkcioniše i ne dozvoli ekstremistima da se pregrupišu ili uspostave utočišta u koja bi mogli da se sakriju.

XS
SM
MD
LG