Linkovi

Najmanje 32 ubijenih u napadu muslimanskih pobunjenika u Mjanmaru


Mjanmarska granična policija u Tin Mej selu, 14. jula 2017.
Mjanmarska granična policija u Tin Mej selu, 14. jula 2017.

Najmanje 21 pobunjenik i 11 pripadnika snaga bezbednosti ubijeno u mijanmarskoj državi Rakhin u petak, kada su militantni izveli glavni koordinisani napad na 24 policijske postaje i vojne baze, saopštila je vojska.

Borbe se i dalje vode u nekim oblastima, u velikoj eskalaciji u sukobu u severozapadnoj državi od prošlog oktobra, kada su slični naopadi izazvali veliki veliku vojnu akciju opterećenu optužbama za ozbiljno kršenje prava.

Arkan Rohingja armija spasa (ARSA), grupa koja je ranije bila poznata kao Harakah al-Yagin, ili "Verujući pokret", koja je izvela napade u oktobru, preuzela je odgovornost za ofanzivu izvedenu rano ovog jutra i najavila nove napade.

Odnos mjanmarskih budista prema otprilike 1,1 milion muslimana Rohingja postao je glavna tema po pitanju ljudskih prava, nakon što je počela tranzicija od decenijama duge vojne vlasti.

Izgleda da je sada izazvala snažnu pobunu.

Situacija u državi se pogoršala ranije ovog meseca kada su snage bezbednosti započele novu "operaciju čišćenja" u udaljenim planinskim oblastima.

Vojska je rekla da su jedan vojnik, 10 policajaca i 21 pobunjenik ubijeni u ovim napadima. Dva vojna izvora koje je kontaktirao Rojters kažu da bi moglo biti više mrtvih.

"Bengalski pobunjenici, ekstremisti, napali su policijsku stanicu u oblasti Maugdov u severnoj državi Rakhin kućno pravljenim bombama sa eksplozivom i izveli su koordinirane napade na nekoliko policijskih postaja u jedan sat posle ponoći", saopšptila je informativna grupacija koja sarađuje sa kabinetom nacionalnog lidera Aung San Su Kjiua, upotrebljavajući termin "Bengal" misleći na Rohingja.

Rohingjama se negira pravo na državljanstvo, a njih mnogi u Mjanmaru smatraju za ilegane imigrante iz Bangladeša, uprkos korenima koji u regiinu sežu vekovima u prošlost, sa zajednicom marginalizovanom i povremenom metom nasilja.

Vojna kontraofanziva u oktobru rezultirala se time što je oko 87.000 Rohingja pobeglo u Bangladeš, gde se pridružilo mnogim drugima koji su pobegli iz Mjanmara tokom poslednje dve decenije, ili i ranije.

Ujedinjene nacije saopštile su da su mjanmarske bezbednosne snage verovatno počinile zločine protiv čovečnosti tokom ofanzive koja je počela u oktobru.

Medijskim tim vlade pobrojao je 24 policijske stanice koje su napadnute, odajući da policija i vojska nastavljaju da se bore protiv pobunjenika.

Kaže se da je oko 150 Rohingja napadača pokušalo da prodre u vojnu bazu i da je vojska odgovorila na napad.

"Planirali su napad jer smo mi pronašli njihove kampove, pećine i bombe i maske u pećinama", rekao je portparol sedišta policije, pukovnik Mju Tu So, govoreći o nedavnom otkriću onoga što vlada opisuje kao vojne kampove za obuku.

XS
SM
MD
LG