Linkovi

Rohani preti nuklearnim programom zbog sankcija


Iranski predsednik Hasan Rohani obraća se članovima Parlamenta (15. avgust 2017. )
Iranski predsednik Hasan Rohani obraća se članovima Parlamenta (15. avgust 2017. )

Iranski predsednik Hasan Rohani rekao je u utorak da njegova zemlja više voli da se pridržava medjunarodnog sporazuma iz 2015. godine o nuklearnom programu Teherana, ali da će, ukoliko Sjedinjene Države nastave “sa pretnjama sankcijama”, Iran vrlo brzo obnoviti nuklearne aktivnosti na još višem nivou.

Iran se protivi novim sankcijama koje je američki predsednik Donald Tramp potpisao ranije ovog meseca, a koje obuhvataju pojedince povezane sa iranskim programom za balističke projektile i pripadnike Revolucionarne garde. Sankcije su uvedene zbog iranskih proba balističkog projektila.

Teheran i Vašington međusobno se optužuju za kršenje nuklearnog sporazuma. Iranski predsednik je u govoru u Parlamentu rekao da bi dodatne sankcije izazvale hitan odgovor.

“Ako je američka administracija spremna da ponovi prethodna iskustva, Iran će se u kratkom periodu, ne u roku od više nedelja ili meseci, već nekoliko sati ili dana, vratiti programu daleko naprednijem od onoga koji je bio na snazi na početku”.

Nuklearni sporazum je postignut posle dugih pregovora Irana, Sjedinjenih Držva, Velike Britanije, Kine, Francuske Rusije i Nemačke.

XS
SM
MD
LG