Linkovi

Rogozin potvrdio ruski kredit Srbiji


Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vučić i potpredsednik ruske vlade Dmitrij Rogozin
Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vučić i potpredsednik ruske vlade Dmitrij Rogozin

Potpredsednik ruske vlade u Beogradu je takodje izjavio da Srbija ne bi trebalo da prizna nezavisnost Kosova ako to bude uslov za ulazak u EU.

Potpredsednik ruske Vlade Dmitrij Rogozin izjavio je danas tokom boravka u Beogradu da Srbija ne bi trebalo da prizna nezavisnost Kosova ukoliko to bude uslov za ulazak u EU. A predsednici četiri opštine sa severa Kosova u razgovoru sa predsednikom i premijerom Srbije poručili su da ne mogu da prihvate sprovodjenje sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima ako on znači uspostavljanje granice sa centralnom Srbijom.

Rusija je i zvanično odobrila Srbiji kredit pod povoljnim uslovima – preneo je srpskim domaćinima potpredsednik ruske vlade Dmitrij Rogozin tokom današnjeg boravka u Beogradu. Iako nije saopšteno o kakvom i kolikom kreditu se radi, pre nekoliko dana je u Moskvi potvrđeno da je reč o kreditu od 800 miliona dolara za železničku infrastrukturu, koji bi trebalo da stigne u februaru 2013-te godine. Bilo je reči i o tome da se, osim na polju energetike, unapredi saradnja Srbije i Rusije u namenskoj industriji, kao i u drugim granama privrede.

Razgovori su vođeni i o pitanjima Kosova i odnosa prema EU, i tim povodom Rogozin je ocenio da je proglašenje nezavisnosti Kosova 2008. bio akt nasilja. Posle susreta sa srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem, Rogozin je izjavio da Rusija podržava Srbiju po pitanju Kosova ne zbog prijateljskih odnosa dve zemlje, već zato što insistira na principu teritorijalnog integriteta:

Ukoliko se za ulazak Srbije u EU bude kao uslov postavilo priznanje bezobrazluka iz 2008-me godine, vi morate ozbiljno da razmislite o tom uslovu u skladu sa vašim interesima. U svakom slučaju to je odluka srpskog naroda i Rusija će, kao vaš prijatelj, prihvatiti vašu odluku.“

Ipak, Rogozin je poručio da ne vidi nikakav sukob interesa da Srbija pristupi i EU i bude strateški partner Rusiji, a i potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je istakao da nije sporna želja Srbije da uđe u Evropsku uniju, ali i da zadrži prijateljske odnose sa Rusijom:

Naše prijateljstvo sa Ruskom Federacijom je nesporno i niko ne može ni da ga ruši ni da ga kvari. Moram da priznam da to niko nije ni tražio ni želeo. Niko nam nikada neki sličan uslov nije postavio – ni iz EU, ni sa nekog drugog mesta. I mi ćemo svoju saradnju sa Ruskom Federacijom da nastavimo“.

A budućnost Kosova je bila i tema susreta predsednika i premijera Srbije sa predsednicima četiri opštine sa severa Kosova i tom prilikom Tomislav Nikolić i Ivica Dačić su se obavezali da će im do 4. decembra dostaviti tehnički protokol sporazuma sa Prištinom u pisanom obliku.

Nikolić je u razgovoru sa predsednicima opština ponovio da Srbija nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, kao i da će učiniti sve što je u njenoj moći da se obezbedi bolji život, mir i sigurnost građana koji tamo žive.
XS
SM
MD
LG