Linkovi

"Rodjenje nacije" - neispričana priča o ropstvu


Rodjenje nacije - film o ustanku grupe robova na američkom jugu 1831. godine, je dramatični prikaz pobune protiv nepravde i represije. Zasnovan na istinitoj priči, film pruža smeo, beskompromisan pogled na jedan brutalni dogadjaj.

Reditelj i scenarista Nejt Parker, kome je ovo prvi film, preuzeo je naslov kontroverznog ostvarenja D.W. Grifita iz 1915. – koji Afroamerikanci smatraju najrastističkijim filmom u istoriji američke kinematografije zbog načina na koji opisuje američke crnce i članove Kju Kluks Klana u svojoj interpretaciji američkog gradjanskog rata. Sada, 2016. Parker donosi istinitu priču o Netu Tarneru, robu – propovedniku koji je odlučio da ispravi nepravde nanete njegovom narodu tako što se latio oružja.

Za razliku od većine filmova o ropstvu, koji su se koncentrisali na izdržljivost i žrtve robova na američkom jugu tokom američkog gradjanskog rata, Rodjenje nacije govori o pobuni i osveti.

Film prati put Neta Tarnera ka radikalizaciji i pobuni. Kao dečaka željnog znanja, Neta su verovatno njegovi beli gospodari naučili da čita, I on postaje priznati propovednik u zajednici robova. Njegovu sposobnost da ogreje i uteši srca potlačene braće eksploatisali su robovlasnici, koji su Bibliju videli kao način da se robovi uče pasivnosti i poslušnosti prema svojim belim gospodarima.

Tokom svojih putovanja i držanja propovedi, Tarner je video toliko slučajeva zlostavljanja robova da više nije mogao da okreće drugi obraz. Što je više bola video, njegove su propovedi postajale borbenije, prkosnije i agresivnije. Zbog toga je žestoko kažnjen. Žena mu je silovana ali Tarner se nije potčinio. Parker kaže da se strastveno posvetio ovoj priči ne samo kao filmski autor i glumac već i kao aktivista.

“Razumevanje značaja Neta Tarnera i predstavljanje ove priče na jedan pozitivan I pošten način me je zaokupljalo od trenutka kada sam rekao da moram da snimim ovaj film.”

Snaga ovog filma je u njegovoj kameri, nastojanju da bude istorijski precizan i u moćnoj priči o sistematskim predrasudama i zlostavljanju.

Nažalost, film, koga su u početku pratile ocene da će biti kandidat za Oskara, možda će biti osudjen na tek marginalni uspeh pošto su ponovo izbile na videlo optužbe da je Parker za vreme svojih studentskih dana silovao jednu devojku na svom koledžu. Iako je na sudu oslobodjen optužbi 2001. ta vest preti da zaseni njegov film. Vreme će pokazati da li će “Rodjenje nacije” uspeti da preživi svog kontroverznog autora kao i njegovu kontroverznu poruku da je za potlačene, ponekad jedini put ka spasenju – put mača.

XS
SM
MD
LG