Linkovi

Robot proverava toksičnost hemikalija


Robotizovani uređaj za analizu toksičnosti hemikalija
Robotizovani uređaj za analizu toksičnosti hemikalija

U Sjedinjenim Državama nedavno je prikazana je nova robotizovana mašina koja može da proverava toksičnost hemikalija mnogo brže nego što to mogu laboratorijski tehničari. Uz njenu pomoć analize traju kraće, a za proveru toksičnosti više nisu potrebne opitne životinje.

Novi, brzi robotizovani uređaj uneće revoluciju u proveru otrovnosti hemikalija, kaže direktor Nacionalnog centra za kompjuterizovanu toksikologiju pri američkoj Agenciji za zaštitu prirode, Robert Kavlok.

"Čovek može da proveri 10 do 20 hemikalija godišnje. Mi proveravamo 10 hiljada nedeljno", ističe Kavlok.

Robota je zajednički kupilo pet velikih federalnih agencija koje sarađuju u poboljšavanju procedure testiranja hemikalija, a smešten je u Nacionalnom institutu za zdravlje, ovde u Vašingtonu.

Robert Kavlok
Robert Kavlok

Cilj je da se izradi sveobuhvatna datoteka otrovnih i štetnih supstanci, kakva još ne postoji. Robot sada testira hemikalije nađene u industrijskim potrošačkim proizvodima, dodacima hrani i lekovima, tragajući za onima koji su opasni.

Mašina je brza i sposobna da radi neprekidno. Osim toga, ukida upotrebu životinja za testiranje jer radi samo sa po nekoliko životinjskih ćelija u kapljicama rastvora, raspoređenim po udubljenjima na specijalnoj pločici.

"Na ovoj pločici postoji 1536 udubljenja, svako sa kap-dve rastvora. U svako od njih spuštamo po jednu hemikaliju, što znači da odjednom ispitujemo 1536 hemikalija", kaže Kavlok.

Kompjuterski program daje nalog robotu da u svakom udubljenju prati određene biološke aktivnosti, što on obavlja veoma brzo, a podatke o tome šalje u kompjuter. Na osnovu tih podataka naučnici mogu da ocenjuju da li su testirane hemikalije otrovne, da li su opasne za nerođene bebe, da li izazivaju rak i drugo.

"Industrija će imati koristi jer će cena provere da li je neka hemikalija otrovna ili ne sada biti reda hiljadu, a ne milion dolara. Takođe će biti korisno za branitelje prava životinja zabrinute zbog broja životinja koje smo koristili", kaže Robert Kavlok.

Kavlok kaže da za mnoge hemikalije koje se danas koriste nema podataka o tome koliko su opasne. A na tržištu Sjedinjenih Država svake godine se pojavi oko 1500 novih sintetičkih supstanci. Novi robot pružiće naučnicima jasniju sliku o toj lavini novih proizvoda, a proizvođačima i regulatornim telima omogućiti da ih lakše svrstavaju po stepenu opasnosti.

XS
SM
MD
LG