Linkovi

Robotičko takmičenje - samo za devojke


Jedan program u Indijanapolisu u državni Indijani ima za cilj da prviuče što više žena da se bave naukom tako što srednjoškolke postavlja da budu na čelu robotičkog takmičenja.

Žene čine polovinu svetske radne snage, ali i dalje obavljaju svega četvrtinu ukupnih poslova u oblastima nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike, skraćeno STEM.

Dobrodošli u Sajber blu. Kao i u mnogim srednjoškolskim robotičkim sekcijama, članovi rade u studijima koji su delom radionice, delom bojno polje. Članova ove sekcije ima 45 i zastupljena su oba pola, ali ovog dana devojke upravljaju robotima.

Razlog tome je što su nedavno osnovali i bili domaćini Indirejdža odnosno robotičkog događaja u Indijanapolisu samo za devojke. Muški članovi sekcije pomogli su pri grubim radovima, ali devojke su preuzele vođstvo. Učenica drugog razreda srednje škole, Alivija Šejk bila je operativac u ženskom takmičenju.

“Osetila sam manje stresa jer sam bila sa devojkama i one nisu vršile toliko pritisak na mene kao muškarci”.

Zadatak je bio da roboti podignu i odnesu predmet u određeni prostor kako bi osvojili poene, dok drugi roboti pokušavaju da ih spreče u tome. Sajber blu je prošle godine u Mičigenu prvi put učestvovao na ženskom takmičenju i postiigao prilično dobre rezultate.

Rejven Blejki, takođe učenica drugog razreda srednje škole, smatra da je uspeh njenog tima prošle godine razlog zbog čega je broj devojaka koje su se priključile sekciji Sajber blu ove godine skoro duplo veći – sa 7 je skočio na 13 članica.

“Vidite robote drugih timova, kako su ih oni napravili i tako dobijate ideje”.

Mentor Kris Folc kaže da je glavni zadatak sekcija poput Sajber blua da učenike zainteresuje za nauku i tehnologiju, i da počnu da razmišljaju o poslovima u tim oblastima. Da bi im se pomoglo da to postgnu, učenici prolaze strogi proces za učlanjenje – popunjavanje aplikacija, pisanje biografija i intervjuisanje.

Nekoliko učenika nam je reklo da im je posle robotičkih intervjua, intervju za prvi posao bio lagan”.

Kejti Bojs, učenica trećeg razreda srednje škole kaže da nije želela ništa drugo nego da se pridruži robotičkom timu dok nije saznala da postoje i podsekcije koje se bave dizajnom, elektronikom, programiranjem i odnosima sa javnošću.

“Kada sam došla ovde prve godine shvatila sam da ima i drugih stvari koje mogu da radim, nije sve vezano samo za robote”.

Zahvaljujući Sajber bluu, ona sada zna da želi da se bavi odnosima s javnošću, dok Alvija želi da radi kao inženjer za NASA-u. Rejven će možda da dizajnira kola.

Srednjoškolski timovi sada vežbaju za redovnu robotičku sezonu početkom iduće godine. Ukoliko sve bude išlo po planu, Sajber blu se nada da će dospeti do svetskog šampionata idućeg proleća u Sent Luisu.

XS
SM
MD
LG