Linkovi

Nova tehnologija pomera fizičke i psihičke granice


Da li smo zbog tehnologije više ili manje ljudi? To je pitanje je na koje su naučnici pokušali da odgovore u Pitsburgu na konferenciji o granicama, u organizaciji Bele kuće, koristeći robote i tehnologije za inteligenciju mašina.

Za naučnike na konferenciji o granicama nedavno održanoj u Pitsburgu u državi Pensilvanija, budućnost je kombinacija ljudske inteligencije sa inteligencijom mašina. “Eyewire” je igra u kojoj učesnici prate moždane neurone kako bi napravili ogromnu mapu za pomoć istraživačima.

“Ljudski mozak ima 85 milijardi neurona i uz pomoć 10 hiljada aktivnih korisnika, možemo da uđemo u trag jednom, možda dva neurona na dan. Bićemo ovde veoma dugo i zato su nam potrebni igrači i njihovi predlozi, koje ćemo da koristimo za obuku mašine sa veštačkom inteligencijom. Tako ćemo ubrzati čitav proces”, kaže Tomas Makrina sa univerziteta Prinston.

A s obzirom da ljudska ograničenja nisu samo fizičke prirode, nove tehnologije takođe mogu da istražuju našu psihu.

“Sada pravimo tehnologiju uz pomoć koje ćemo moći objektivno da izmerimo nešto što je veoma subjektivno – emocije”. kađe Lui Fili Morensi sa univerziteta Karnegi Melon,

Program “Multisense” beleži izraze lica i neverbalnu komunikaciju i tako pomaže lekarima da uspostave dijagnozu mentalnih oboljenja, kao što su depresija ili postraumatski stresni poremećaj.

“Oni već imaju medicinsko znanje. Ono što im treba je više tehnologije koja će u stvarnom vremenu moći da oseti takva ponašanja”. ističe Morensi.

Tehnologije koje će da vas podržavaju fizički i psihički - to je nova granica.

XS
SM
MD
LG