Linkovi

Prenger: Olakšanje posle ruskog predloga


Bivši pomoćnik američkog sekretara za odbranu Robert Prenger
Bivši pomoćnik američkog sekretara za odbranu Robert Prenger

Bivši pomoćnik sekretara za odbranu kaže za Glas Amerike da je suštinsko pitanje način verifikacije i kontrole nad hemijskim oružjem u Siriji

Povodom diplomatske incijative da se sirijsko hemijsko oružje stavi pod kotnrolu medjunarodne zajednice i zbegne američka intervencija, Glas Amerike razgovarao je sa bivšim pomoćnikom sekratara za odbranu Robertom Pragnerom.

Prenger: “Pošto je sirijska vlada prihvatila ruski predlog da se hemijsko oružje Damaska stavi pod medjunarodnu kotrolu, takav razvoj dogadjaja doveo je do olakšanja u Vašingtonu, Moskvi, Pekingu, arapskim prestonicama i drugde. Veliki i pozitivan znak je da je Bela kuća izrazila opreznu podršku ovoj incijativi. Rusija i Francuska već rade na formulisnaju plana i rezolucije u UN o kontroli sirijskog hemijskog oružja. Arapska liga je takodje izrazila podršku ovom predlogu. Preostaje da se utvrdi način verifikacije i kontrole nad ovim oružjem, što je uvek suštinsko pitanje. Istovremeno se izražava nada da bi se ovim planom onemogućilo dalje korišćenje hemijskog oružja i da bi tokom vremena ono moglo da se ukloni iz Sirije, odnosno uništi.”

Glas Amerike: Kakve bi mogle da budu regionalne implikacije eventualne američke vojne intervencije u Siriji?

Prenger: “Pre svega, postavlja se pitanje zašto SAD nisu direktno uključene sa vojnom pomoći, pa i angažovanjem, na strani pobunjenika kada smo toliko protiv politike Bašara al-Asada. Razlog tome je da u Vašinigtonu vlada velika dilema u pogledu opozicionih snaga, kako sekularnih, tako i islamističih, zbog njihovih veza sa organizacijama Al Kaide i mogućeg nepovoljnog ishoda za zapadne interese. Dakle, postavlja se pitanje da li bi eventualna američka vojna akcija bila u funkciji zaštite zapadnih interesa i u kojoj meri bi ona pomogla borbi opozicije protiv Asada. Dilema je u tome da li postoje neke druge opcije vojnom rešenju, kao što je sadašnja ruska diplomatska incijativa.”

Glas Amerike: Kakva je regionalna uloga jednog od ključnih aktera, Saudijske Arabije?

Prenger: “Saudijska Arbija ne podržava ‘Arapsko proleće’, a razlog tome je autokratski režim te zemlje, predvodjen kraljevskom porodicom, koja u suštini nije za bilo kakve demokratske promene. Paradoksalno, Rijad nije podržao, niti podržava Mulslimansko bratstvo u Egiptu, već vojni establišment, uprkos ideološkoj bliskosti sa tom organizacijom, što nam govori da preovladava koncept realpolitike. U svetlu postepenog regionalnog povlačenja američkih snaga, Saudijska Arabija ima aspiracije da popuni stvoreni vakuum svojim uticajem i novcem. Medjutim, Saudijci su angažovani u Siriji na razne načine - oni podržavaju selektivne islamističke grupe, ali i svrgavanje al-Asada, i na taj način dolaze gotovo u direktnu konfrontaciju sa Iranom.”
XS
SM
MD
LG