Linkovi

Hend: Bez odlaganja pregovora


Hend: U ovom trenutku najveći problem je unutrašnja politička situacija na Kosovu
Hend: U ovom trenutku najveći problem je unutrašnja politička situacija na Kosovu

Savetnik Komisije za evropsku bezbednost i saradnju (Helsinške komisije) Američkog kongresa, Robert Hend, osvrnuo se u razgovoru sa kolegom Brankom Mikašinovićem na izveštaj specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu i predstojeće pregovore Beograda i Prištine.

Hend: “Izveštaj Dika Martija izazvao je značajne reakcije kako na Kosovu i u Srbiji, tako i u Evropi i u Sjedinjenim Državama. Mislim da je dobro što je izveštaj objavljen, za šta je naša komisija pokazala interesovanje još kada je neke od navoda sadržanih u njemu prvi put pomenula Karla del Ponte 2008. Mi smo o tome razgovarali sa srpskim i albanskim zvaničnicima, kao i sa zvaničnicima na Kosovu i predstavnicima Stejt departmenta. Zadovoljni smo što su ta pitanja privukla pažnju. Nadam se da će navodi za koje Dik Marti bude pružio dokaze doprineti daljoj istrazi i nepristrasnom zaključku u tom slučaju. U medjuvremenu, mislim da je preuranjeno nagadjati o ishodu dok cela stvar ne prodje kroz neophodan pravni proces.”

Glas Amerike: Da li bi taj izveštaj mogao da ima uticaja na dalju internu političku situaciju na Kosovu i medjunarodnu poziciju Prištine?

Hend: “Mislim da Martijev izveštaj već ima posledice na Kosovu. Prvobitno je prihvaćen sa podozrenjem u Prištini, zbog, kako neki kažu, vremenskog podešavanja, mada lično sumnjam u to, odnosno da je objavljen odmah nakon izbora na Kosovu praćenih nepravilnostima. Nakon obnovljenih izbora na nekim mestima sada su u toku nastojanja da se formira koaliciona vlada. Sve to zajedno, u svetlu priprema za početak dijaloga Prištine i Beograda, pomalo je iznenadilo političke strukture na Kosovu, koje su protumačile Martijev izveštaj kao optužbu protiv celog Kosova, posebno njegove nezavisnosti i stabilnosti. Medjutim, SAD i druge zemlje jasno su stavile do znanja da je reč o krivičnoj istrazi o pojedinicima i da se tom pitanju mora prići ozbiljno bez obzira kuda bi dokazi mogli da vode. U medjuvremenu, predsednik Srbije, Boris Tadić založio se za otpočinjanje dijaloga sa Prištinom, što pomaže u sagledavanju Martijevog izveštaja kao krivičnog slučaja, a ne kao otvaranja pitanja nezavisnosti Kosova, koju SAD podržavaju.”

Glas Amerike: Kada očekujete početak pregovora Beograda i Prištine?

Hend: “U ovom trenutku najveći problem je unutrašnja politička situacija na Kosovu. Srbija je saopštila da je spremna za pregovore, dok je Priština u procesu formiranja nove vlade. Isto tako mislim da izveštaj Dika Martija ne bi trebalo da dovede do odlaganja pregovora. Nadam se da će dijalog uskoro da počne i da će biti fokusiran na tehnička pitanja, a ne na pitanje statusa, tako da se obe strane već na samom početku usmere ka pitanjima od zajedničkog interesa u kojima mogu da saradjuju. To bi dovelo do smirivanja situacije na Balkanu, a bilo bi od koristi za obe strane.”

XS
SM
MD
LG