Linkovi

Hend: Pobeda medjunarodne pravde


Hend: Pobeda medjunarodne pravde
Hend: Pobeda medjunarodne pravde

Povodom hapšenja Gorana Hadžića, politički savetnik Komisije za evropsku bezbednost i saradnju Američkog kongresa, Robert Hend, u intervjuu za Glas Amerike, ističe da je to “pobeda međunarodne pravde u celini”.

Hadžićevo hapšenje je veoma dobra vest za sve zemlje regiona - za Srbiju, jer to pokazuje da je shvatila da mora da krene napred po pitanju saradnje sa Hagom. Tamo sam prošle sedmice boravio sa kopredsedavajućim Helsinške komisije, senatorom Benom Kardinom, i imao sam utisak da ima mnogo ljudi unutar i van vlade koji veruju da je to dobar potez u korist same Srbije. To je dobra vest i za Hrvatsku, pošto se optužbe odnose na zločine počinjene u toj zemlji i treba očekivati da će to zatvoriti krug pravde za neke od žrtava. Bosna i Hercegovina i Kosovo mogu takodje da pozdrave ovakav razvoj događaja kao pozitivan smer, a ono što je pozitivno za jednu zemlju, pozitivno je i za čitav region Balkana".

Hend veruje da je to dobra vest i za pomirenje u regionu, iako postoji gorčina zato što je toliko vremena bilo potrebno za hapšenje poslednjih begunaca, kao i zbog činjenice da su toliko dugo imali zaštitu." On izražava nadu da će žrtve na ovo hapšenje gledati kao na istinski napor od strane Srbije da ispravi stvari i trebalo bi očekivati da će to voditi pomirenju na svim stranama.

"Mislim da je to veoma pozitivan razvoj događaja i za Haški tribunal, koji sada može da planira i okončanje sudskih procesa. Naravno da je suđenja potrebno održati i okončati i za to će trebati vremena, ali više nema otvorenih pitanja o tome da li će se u Hagu naći svi oni koji treba da se nadju tamo. Mislim da je to i pobeda međunarodne pravde u celini. Formiranje Haškog tribunala je bio pozitivan presedan kao odgovor na rat na Balkanu. Tribunal u Hagu je pomogao da se uspostavi taj presedan, koji će, nadam se, voditi ka efikasnijoj pravdi i za druge sukobe u svetu".

Hend konstatuje da hapšenje poslednjeg optuženika na neki način predstavlja zatvaranje kruga za haški tribunal, ali podseća da ima mnogo drugih slučajeva ratnih zločina koji se odvijaju na sudovima u BiH, Hrvatskoj, Srbiji.

"Još uvek ima posla i verujem da će to biti kontinuiran rad. Nadam se da će to biti podsticaj i za lokalne sudove da postignu napredak i zaista zatvore krug pravde u regionu", navodi Hend.

"Ne znam da li će suđenje Goranu Hadžiću obelodaniti nove detalje vezane za stotine Hrvata i ne-Srba koji se još uvek vode nestalim, ali zahvaljujući saradnji sa međunarodnom komisijom za nestale osobe u Sarajevu, znam da se i dalje nastavljaju napori ka pronalaženju nestalih. Na međunarodnoj zajednici i lokalnim političarima je da urade sve što mogu kako bi se te osobe pronašle. Potraga za nestalim osobama će se nastaviti još dugo vremena".

Najzad, Hend izražava uverenje da će Hadžićevo hapšenje poboljšati status Srbije.

"Veliki fokus je postojao na ratne zločine u BiH i Karadžićevo hapšenje, kao i nedavno Mladićevo hapšenje. Ali za mnoge, posebno u Hrvatskoj, kao i ovde u Vašingtonu, važno je da to sećanje postoji i da i dalje vršimo pritisak na Srbiju da krene naprijed i prihvati zločine koji su počinjeni u njeno ime. Sa ovakvim razvojem događaja, mislim da Srbija priznaje da je ono što je učinjeno pogrešno i da nastoji ispraviti stvari, a to zahtjeva pozitivan odgovor međunarodne zajednice prema Srbiji. Naravno tu postoje i druga pitanja, osobito Kosovo, koja će i dalje kočiti ulazak Srbije u Evropsku uniju, ali ta zemlja sada može biti sigurna da barem pitanje ratnih zločina više neće biti problem kada su u pitanju njena nastojanja ka evropskim integracijama.”


XS
SM
MD
LG