Linkovi

Izbori u Srbiji: Tadić vodi


Kandidat DS-a Boris Tadić vodi na predsedničkim izborima sa 25.33% glasova
Kandidat DS-a Boris Tadić vodi na predsedničkim izborima sa 25.33% glasova

Prema poslednjim podacima Republičke izborne komisije, kandidat Demokratske stranke, Boris Tadić vodi sa 25.33% glasova u odnosu na kandidata Srpske napredne stranke, Tomislava Nikolića sa 24.99%. SNS je osvojio 73 mandata, koalicija oko DS-a 67, a na trećem mestu, sa 44 mandata, je koalicijia SPS-PUPS-JS.

Boris Tadić i Tomislav Nikolić ušli su u drug krug predsedničkih izbora, koji će biti održan 20. maja.

Preliminardni rezultati glasanja na izborima za predsednika Republika objavljeni su na osnovu obrađenih 97.69% biračkih mesta. Kako navodi direktor Republičkog zavoda za statistiku, Dragan Vukmirović, odziv na predsedničkim izborima iznosi 57.87%, dok je nevažećih (belih) listića bilo 4.47%.

Kako navodi RIK, kandidat Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić osvojio je 14,24% glasova, a kandidat Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica 7,44 odsto. Kandidat Ujedinjenih regiona Srbije Zoran Stanković dobio je 6.56% glasova, a peto mesto je zauzeo kandidat Preokreta Čedomir Jovanović sa 5.03% glasova.

Na izborima za narodne poslanike Narodne skupštine, na osnovu obrađenih 97.51% glasalo je 57.94% birača, a nevažećih listića je bilo 4.36%.

Najviše glasova na Kosovu i Metohiji, prema rezultatima sa 93.3% od 90 glasačkih mesta, osvojila je koalicija koju predvodi Socijalistička partija Srbije, koja je dobila 20.43% glasova.

Druga po broju glasova bila je Demokratska stranka Srbije koju je podržalo 19.9% birača, a neznatno manje gradjana podržalo je Srpsku naprednu stranku sa 19.79%.

Veći procenat glasova dobila je još Demokratska stranka za koju je glasalo 17.41% građana.

U medijima se spekuliše da bi ministar unutrašnjih poslova i lider Socijalističke partije Srbije, Ivica Dačić mogao da bude predložen za predsednika vlade. Dačić je izjavio da bi njegova podrška predsedničkom kandidatu Borisu Tadiću bila logična, ukoliko Demokratska stranka želi da pokrene ozbiljan politički dogovor o formiranju vlade.

Svetski mediji takođe podsećaju da je stranku SPS, koja je na izborima izbila kao ključni igrač, osnovao pokojni diktator Slobodan Milošević, dodajući da je SPS u odnosu na prethodne izbore udvostručila broj glasova.

Agencija Asošijeted pres takođe prenosi procene analitičara da bi u slučaju pozitivnog ishoda za Tomislava Nikolića posle drugog kruga izbora, to označilo pun povratak Miloševićevih saradnika na vlast i to prvi put posle 2000. godine, što bi, ističu oni, ugrozilo tempo ekonomskih i socijalnih reformi zemlje.

XS
SM
MD
LG