Linkovi

Riker: Podrška kandidaturi Srbije


Riker: Podrška kandidaturi Srbije
Riker: Podrška kandidaturi Srbije

Sjedinjene Američke Države u potpunosti podržavaju davanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji Srbiji, izjavio je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, Filip Riker, u intevjuu za nemački internet portal Euractiv.

Riker je naveo da iz američke perspektive gledano posle samita EU u decembru "Srbija ima dobre mogućnosti da dalje radi na sebi".

"Mi u potpunosti podržavamo status kandidata za Srbiju. Srbija je veoma mnogo napredovala. Evropski savet će to uzeti u obzir i u martu ponovo odlučivati o statusu kandidata", rekao je Riker.

Američki diplomata dodaje da je i Crnoj Gori upućen signal da nastavi sa dosadašnjim radom", ali i da je "Kosovo dobilo jasnu evropsku perspektivu".

Riker je istakao da za Kosovo sada postoji jasna perspektiva o otpočinjanju pregovora o viznom režimu, ali i izgledi za unapredjenje trgovine i članstvo u Evropskoj banci za obnovu i razvoj.

Kada je reč o odnosima Srbije i Kosova, američki diplomata je ocenio da je "u dijalogu pod okriljem EU postignut dobar napredak koji se nastavlja".

"Predsednik Srbije Boris Tadić izrekao je veoma dobre reči o barikadama koje su postale glavni problem na severu Kosova. Mi smo njegovo saopštenje u vezi sa tim pozdravili i želimo da temu okončamo tako što želimo da iskoristimo uticaj Beograda da se barikade trajno napuste", naveo je Riker.

Istakao je da "SAD tesno saradjuju sa Nemačkom i Austrijom i bilateralno koordiniraju sve što spada u saradnju izmedju SAD i EU na Balkanu", kao i da "postoji mnogo zemalja sa mnogobrojnim interesima koje veoma dobro shvataju koliko je značajno da se nastavi rad na Balkanu".

XS
SM
MD
LG