Linkovi

Ribolovci u Srbiji doprinose budžetu 15 miliona evra godišnje


Prema poslednjoj anketi Ujedinjenih ribolovaca Srbije (URS) ukupno se potroši gotovo 80 miliona evra godišnje za ovaj hobi, od čega se u budžet direktno slije oko 15 miliona eura, odnosno više od polovine privatizacionih prihoda države tokom cele prošle godine.

Istraživanje koje su sproveli tokom 2017, na uzorku od 625 ispitanika iz cele zemlje, pokazalo je da ribolovci iz Srbije na svoj hobi ukupno potroše 79.637.745 evra godišnje, ili 2000 tona riblje mlađi.

Po glavi potrošnja iznosi 684 evra, od čega se 15 odsto direktno odlije u budžet kroz porez na dodatu vrednost što je na ukupnom nivou preko 15 miliona evra.

Najveći udeo u potrošnji zauzimaju troškovi prevoza, a zatim troškovi nabavke osnovnog ribolovnog pribora (štap, mašinica i drugo) na šta se potroši 21,71 milion evra.

Prema procenama ovog udruženja, u zemlji se rekreativnim i sportskim ribolovom bavi gotovo 117 hiljada ljudi, od kojih je dozvolu za 2016. godinu platilo njih 72.223.

U Srbiji je registrovano 1472 firmi koje se bave ribolovom i akvakulturom, kao i veliki broj radnji koje zajedno značajno doprinose broju zaposlenih u Srbiji.

Iz godine u godinu, uvećava se i udeo trgovine preko interneta pa je tako samo preko portala Kupujem-prodajem tokom 2016. godine u sekciji Lov i ribolov prodato 17.176 artikala od toga 4296 štapova za pecanje.

Kako ribolovci navode u saopštenju, nesporno je da razvojna šansa postoji, međutim, ovo će biti moguće samo ukoliko državne institucije na efikasniji način sprovedu zaštitu i očuvanje ribljeg fonda, bez kog delatnosti u vezi sa ribolovom ne bi ni postojale.

"Nažalost, naša država očigledno još uvek nije prepoznala ribokrađu kao problem, a ona ne samo da uzrokuje smanjivanje prihoda države smanjenim brojem prodatih dozvola i onemogućavanjem razvoja ribolovnog turizma, već je direktna šteta krađom ribe višemilionska," kaže se u saopštenju udruženja.

Ribolovci navode da bi iznos, koji kao društvo gubimo svake godine, ukoliko bi bio uložen u zaštitu ribljeg fonda i unapređenje infrastrukture, mogao višestruko da se vrati uz otvaranje na hiljade radnih mesta u ovom sektoru.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG