Linkovi

Rezolucija Generalne skupština UN o okupiranom Krimu, Srbija protiv


Sednica Generalne skuopštine UN

Generalna skupština UN usvojila je u ponedeljak rezoluciju kojom se osuđuju kršenja ljudskih prava na poluostrvu Krim, za koje se kaže da ga je "privremeno okupirala" Rusija.

Generalna skupština je sa 70 glasova za, 26 protiv i 77 uzdržanih usvojila rezoluciju "Situacija s ljudskim pravima u Autonomnoj Republici Krim i gradu Sevastopolju (Ukrajina)".

U rezoluciji se pozivaju "ruske okupacione vlasti" da okončaju "sva zlostavljanja stanovnika Krima", posebno "diskriminatorne mere i praksu, arbitrarna pritvaranja, mučenja i drugo surovo, nehumano i degradirajuće ponašanje".

U dokumentu se osuđuju “povrede prava stanovnika Krima” uključujući i “krimske Tatare, kao i Ukrajince i lica koja pripadaju drugim etničkim i verskim grupama”.

Za rezoluciju je između ostalih glasala većina evropskih zemalja i Sjedinjene Države, dok su protiv bili Angola, Belorusija, Venecuela, Iran, Kazahstan, Kina, Kuba, Severna Koreja, Rusija i Sirija. Protiv je glasala i Srbija.

Rusija je lobirala protiv rezolucije nazivajući je "politički motivisanom" i "jednostranom", navodi Radio slobodna Evropa.

U rezoluciji, čiji je nacrt pripremila Ukrajina, navodi se da je odgovornost članica UN da "poštuju medjunarodno pravo, uključujući načelo da će se sve države uzdržati od pretnje ili upotrebe sile protiv teritorijalnog integriteta ili političke nezavisnosti svake države".

U tekstu se poziva na prethodnu rezoluciju UN o teritorijalnom integritetu Ukrajine i osuđuje "privremena okupacija dela teritorije Ukrajine - Autonomne Republike Krim i grada Sevastoplja" koju je izvela Rusija.

XS
SM
MD
LG