Linkovi

Kluver: Zapadne zemlje nemaju jasan plan za rešavanje iranskog pitanja


Kluver: Na vašingtonskom samitu terorizam je jasno identifikovan kao izvor opasnosti.
Kluver: Na vašingtonskom samitu terorizam je jasno identifikovan kao izvor opasnosti.

“U ovom momentu, zapadni svet, odnosno zemlje koje su pregovarale sa Iranom, nemaju jasno razradjen plan za rešavanje iranskog pitanja,” kaže u razgovoru za naš program dopisnik nemačkog dnevnika Zid-dojče cajtung, Rajmer Kluver. O iranskom nuklearnom programu i reagovanju evropskih medija na nedavni vašingtonski samit o nuklearnoj bezbednosti sa Kluverom je razgovarao kolega Branko Mikašinović.

Kluver: “Reagovanje evropskih, uključujući i nemačke medije, bilo je veoma pozitivno ne samo na simboličnom, već i na suštinskom planu. Nije se mnogo očekivalo u pogledu konkretnih akcija, ali simoblična važnost samita je u tome što se na njemu okupilo 47 svetkih lidera, koji su pokazali novu svest i rešenost da se uhvate u koštac sa pitanjem sprečavanja širenja nuklearnog oružja, o čemu su na praktičnom planu date neke smernice, dok je predsednik Obama potvrdio važnost svoje globalne diplomatske uloge.”

Glas Amerike: Problem nuklearnog terorizma je definisan kao veoma prisutan i potencijalno opasan. Šta se sada očekuje od EU i SAD u pogledu tog izazova?

Kluver: “Važno je reči da je na ovoj konferenciji jasno identifikovan izvor opasnosti. Većina nas je odrasla u periodu hladnog rata, kada je postojala mogućnost nuklearne konfrontacije medju suverenim zemljama, ali sada bi i terorističke grupe, poput Al Kaide, mogle da se domognu takvog oružja i njime napadnu vojne ili civilne ciljeve u bilo kojoj državi. Terorističke grupe možda ne bi iskoristile nuklearno oružje, ali bi ga svakako upotrebile za ucenjivanje neistomišiljenika kako bi stekle političke i druge prednosti. Na vašingtonskoj konferenciji je istaknuto da treba osigurati bezbednost svog nuklearnog materijala i onemogućiti proizvodnju nuklearnih naprava ili bombi. Za hvatanje u koštac sa tom opasnošću razvijena su dva pristupa: prvi je što efikasnije prikupljanje obaveštajnih podatka i saradnja država u tom domenu, a drugi osiguravanje bezbednosti, registrovanje i držanje pod strogim nadzorom svakog nuklearnog materijala.”

Glas Amerike: Da li u Iranu postoji novi duh fleksibilnosti u pogledu nuklearnog programa tamošnje vlade?

Kluver: U ovom momentu, zapadni svet, odnosno zemlje koje su pregovarale sa Iranom, nemaju jasno razradjen plan za rešavanje iranskog pitanja. Neki smatraju da Iranci nastoje da steknu ekspertizu za izgradnju bombe i da bi se tu zaustavili, ali pitanje je zašto bi se tu zaustavili, umesto da izgrade bombu. Drugi pak smatraju da bi trebalo izvršiti veći pritisak na Iran, uz podršku Kine, Rusije, pa i Indije. Postoji i treća opcija - odnosno vojno rešenje. Medjutim, Evropljani više naglašavaju dipomatski pristup i civilne aktivnosti, za šta SAD imaju razumevanja, ali ostaje pitanje kakve bi rezultate takva politika mogla da proizvede.

XS
SM
MD
LG