Linkovi

Nova posada stigla na svemirsku stanicu


Priprema ruske rakete tipa Sojuz za lansiranje
Priprema ruske rakete tipa Sojuz za lansiranje

Ruska svemirska kapsula Sojuz, sa ljudskom posadom, spojila se sa Međunarodnom svemirskom stanicom. Gotovo istovremeno, jedan ruski vojni satelit srušio se danas u Sibiru, kratko vreme po lansiranju.

Kapsula Sojuz sa tročlanom međunarodnom posadom spojila se danas popodne sa Međunarodnom svemirskom stanicom u trenutku dok se stanica nalazila iznad južne Rusije. Zadatak trojice astronauta je da popune posadu stanice koja od avgusta ima samo tri člana, jer je neuspelo lansiranje ruske teretne kapsule tipa Progres poremetilo dolazak ostala tri člana.

Ruski kosmonaut Oleg Kononenko, američki astronaut Don Petit i astronaut Evropske svemirske agencije Andre Kupers pridružiće se komandantu stanice Denu Burbenku i dvojci ruskih kosmonauta, koji su na stanicu stigli prošlog meseca. Pored ostalog, njihov zadatak biće učešće u obnavljanju letova ruskih teretnih kapsula do stanice.

U drugom razvoju događaja, ruska novinska agencija Interfaks saopštila je da je treći stepen rakete kojom je pokušano lansiranje jednog ruskog vojnog satelita otkazao danas, sedam minuta po lansiranju i dva minuta pre od odvajanja.

Komunikacioni satelit Median lansiran je raketom Sojuz, istom kakvom je pre tri dana lansirana kapsula sa tročlanom posadom ka svemirskoj stanici.

Uprkos uspešnom lansiranju kapsule sa ljudskom posadom ruski svemirski program doživljava niz promašaja, uključujući avgustovski pad teretne kapsule koja je trebalo da dopremi zalihe na međunarodnu stanicu.

XS
SM
MD
LG