Linkovi

Džon Keli položio zakletvu kao šef osoblja Bele kuće


Novi šef osoblja Bele kuće Džon Keli razgovara sa predsednikom Donaldom Trampom pošto je položio zakletvu u Ovalnoj kancelariji.

Džon Keli, penzionisani general Marinskog korpusa položio je zakletevu kao novi šef osoblja Bele kuće a zadatak mu je da pokuša da uvede red u kabinet Donalda Trampa šest meseci po dolasku nove administracije na vlast.

Tramp je u petak smenio Rajnsa Pribusa, istaknutu ličnost republikanskog estabilšmenta, i umesto njega izabrao 67-godišnjeg Kelija. Predsednik ga poznaje samo nekoliko meseci ali je Keli stekao njegovo poštovanje zbog čvrstog stava u borbi protiv ilegalne imigracije na mestu Trampovog sekretara za unutrašnju bezbednost. Tramp je nazvao Kelija "zvezdom" svoje administracije.

Dok je još bio aktivni general, Keli je postao oficir najvišeg ranga koji je izgubio dete u sukobima u inostranstvu. Njegov sin Robert, marinac, poginuo je od nagazne mine u Avganistanu 2010. Na Dan sećanja krajem maja, Keli je Trampa poveo do groba svog sina na Nacionalnom groblju u Arlingtonu nadomak Vašingtona.

WATCH: Tramp pred medijima govori o Keliju posle ceremonije polaganja zakletve.

Trump Welcomes Kelly as Chief of Staff
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:37 0:00


Prve mesece Trampovog četvorogodišnjeg mandata obeležile su nesuglasice njegovih saradnika u Beloj kući, od kojih je nekoliko već smenjeno iz različitih razloga.

Nasuprot tome, Keli bi mogao da uvede novu disciplinu u svakodnevne operacije Bele kuće. Međutim, nekoliko ključnih saradnika steklo je naviku da nenajavljeno svraća u Ovalnu kancelariju da bi razgovarali sa Trampom. Prema medijskim izveštajima, Keli je privatno više puta izražavao uznemirenost zbog haotičnog stanja u Beloj kući.

Novi poredak?

Analitičari već dovode u pitanje da li je nepredvidljivi Tramp spreman da prihvati red kada se radi o njegovom sopstvenom ponašanju, koje je često obeleženo oštrim i naglim komentarima na Tviteru od ranog jutra do kasnih noćnih sati, gde su na meti predsednikovih političkih uvreda i demokrate i republikanci.

Pre Trampovog preuzimanja dužnosti, Tramp je istakao dostignuća od kada je postao predsednik.

"Najviši berzanski indeksi ikada, najbolji ekonomski podaci u više godina, stopa nezaposlenosti najniža u 17 godina, rast plata, sigurne granice. Vrhovni sud. Nema haosa u Beloj kući!" napisao je na Tviteru.

Međutim Tramp tek treba da dođe do prve veće zakonodavne pobede u okviru svoje populističke agende, gde je prošle nedelje pretrpeo neuspeh kada je Senat odbacio nekoliko planova da se poništi zakon o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti poznat kao Obamaker. Tramp je pozvao Senat da nastavi svoje napore da poništi zakon ali su mu se suprostavili svi demokratski senatori i troje republikanskih.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG