Linkovi

CG: Zuberima vraćen deo imovine


Lale Zuber
Lale Zuber

Slučaj najveće nerešene restitucije u Crnoj Gori, nakon II Svetskog rata nacionalizovana imovina nekadašnjeg brodovlasnika i bankara Lala Zubera, djelimično je vraćena potomcima, objavio je ulcijski portal Ul-info

Nasljednicima nekadašnjeg brodovlasnika i bankara Lala Zubera, koji žive u Herceg Novom, vraćen je dio imovine koji su potraživali u Ulcinju, odnosno dio Kino bašte na Pristanu.

Zuberi su Komisiji za restituciju u Baru predali dokumenta u kojima se navodi da je na teritoriji Opštine Ulcinj njihov predak posjedovao devet građevina, jugoistočne zidine Starog grada i još neke druge objekte u ruševnom stanju, o čemu je Glas Amerike izvijestio u februaru 2014.godine.

Vrijednost ukupne imovine koju Zuberi potražuju u Crnoj Gori procjenjuje se na 67,5 miliona EUR.

Imovina porodici Zuber-Gregović oduzeta je u periodu od 1948. do 1958. godine, a po obimu i vrijednosti najveća je u Crnoj Gori u odnosu na ostale zahtjeve koji su bivši vlasnici pokrenuli pred nadležnim komisijama.

Nasljednici Lala Zubera i Anastasije Gregović, sin Ivan Zuber i kćerke Dijana Declich, koja je italijanska državljanka i Lidija Ranganath, državljanka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) kod nadležnih opštinskih, a kasnije i regionalnih, komisija vode postupke za povraćaj i obeštećenje oduzetih imovinskih prava još od 2004. godine.

Lale Zuber je rođen na Cetinju, a u Sjedinjenim Američkim Državama je živio 20 godina, gdje se bavio transportom voća iz centralne u sjevernu Ameriku.

Vratio se u Crnu Goru 1920. godine i donio sav kapital. Bavio se transportom, saobraćajem, povezao luke u Kotoru, Baru, Herceg Novom, Petrovcu i Rijeci Crnojevića i Virpazaru i osnovao prvu kompaniju koja se bavila brodskim transportom u Crnoj Gori.

Kompanija, u kojoj je bilo zaposleno 500 ljudi, imala je 37 brodova koji su povezivali Crnu Goru sa Turskom, Italijom, a postojala je linija i za SAD.

Zuber je posjedovao imovinu na Cetinju, u Kotoru, Budvi, Petrovcu i Ulcinju. Nakon Drugog svjetskog rata sva imovina je nacionalizovana i oduzeta, kao i neke nekretnine poput privatne kuće u Petrovcu.

Nadležni organi u Crnoj Gori nijesu saopštili hoće li nasjednicima Lala Zubera biti vraćena i ostala imovina koju potražuju.

XS
SM
MD
LG