Linkovi

Rešena misterija nestanka Amelije Erhart?


Amelija Erhart
Amelija Erhart

Na crnoj beloj fotografiji vidi se žena, leđima okrenuta kameri, kako gleda u brod koji možda vuče olupinu njenog aviona. Da li je to Amelija Erhart, slavna avijatičarka koja je misteriozno nestala tokom svog prvog pokušaja da obleti svet pre 80 godina? To je teorija koja se iznosi u novom dvočasovnom dokumentarnom filmu “Amelija Erhart – Nestali dokaz” koji će u nedelju biti prikazan na kanalu “History”.

U filmu se iznose novi istorijski dokazi i zabeleške, uključujući i novootkrivenu fotografiju na kojoj se, kako se navodi, vidi Erhart sa svojim navigatorom Fredom Nunanom. Fotografiju su analizirali forenzičari i istoričari najsavremenijim metodama. Prema njihovoj teoriji, avion Erhart i Nunana srušio se na Maršalskim ostrvima, gde su avijatičarku zarobili japanski vojnici, možda je osumnjičivši da je američka špijunka. To nije sve – prema filmu – američka vlada je znala gde se Amelija Erhart nalazi i nije preduzela ništa da je spasi pa su Erhart i Nunan okončali život u japanskom zatvoru.

Nestanak slavne avijatičarke 2. Jula 1937. na Tihom okeanu jedna je od legendarnih nerazjašnjenih misterija svog vremena.

Amerlija Erhart je prva žena koja je sama preletela Atlantski okean 1932. Važila je za međunarodnog heroja. Pa opet, američka vlada je zatvorila istragu samo dve nedelje posle njenog nestanka, neodređenim zaključkom da nema definitivnih dokaza.

Da li je došlo do zataškavanja činjenica? Film tvrdi da jeste. Narator dokumentarca je bivši pomoćnik izvršnog direktora FBI-a Šon Henri koji je fasciniran tim slučajem baš kao i bivši agent američkog Sekretarijata za finansije Les Kini, koji je i otkrio fotografiju koja je sakrivena i pogrešno zavedena u američkom Nacionalnom arhivu.

Posle forenzičarske analize i testova, procenjeno je da je ta fotografija autentična i da se na njoj "veoma verovatno" vide Erhart i Nunan. U filmu se prikazuju i delovi aviona koje je na jednom nenastanjenom ostrvu Maršalskih ostrva pronašao istražitelj Dik Spink, a koji odgovaraju avionu kojim je pilotirala Erhart u pokušaju da leti oko sveta. Takođe, čujemo i iskaz poslednjeg očevica koji je još u životu a koji tvrdi da je video Erhart i Nunana posle pada aviona.

XS
SM
MD
LG