Linkovi

Alge za prečišćavanje vode i proizvodnju goriva


Naučnici u Hong Kongu smatraju da su alge idealne za proizvodnju goriva i prečišćavanje otpadnih voda jer su lake za uzgajanje i ne iziskuju velike površine zemljišta.

Tim naučnika u Hong Kongu testira do koje mere mikro alge mogu da čiste otpadne vode i proizvode gorivo. Tehnologija je još uvek suviše skupa da bi bila pristupačna širokoj upotrebi, ali istraživači traže od vlade da zaštiti domaću proizvodnju bio-goriva od jeftinije, strane konkurencije.

Ekolog Ho Kin-Tun sa univerziteta Open u Hong Kongu, radi na pronalaženju načina da se alge pretvore u potrošnu energiju. Proces je jednostavan, kaže ovaj naučnik, jer se koriste suštinski kvalititeti biljke.

“Alge sadrže visoku koncentraciju ulja i taj ekstrakt može da se preradi u jako dobar benzin, kao i u bio-dizel i to bi bilo vrlo ekonomično”, kaže Ho.

Naučnici već nekoliko desetina godina istražuju bio-goriva – koja koriste biljke za energiju – kao odgovor na preteranu ovisnost o benzinu.

Ali i pored ogromnog potencijala, postoje različita mišljenja o tome kako bi određene vrste bio-goriva uticale na zemljište i vodu.

Alge su privlačne jer su lake za uzgajanje i ne iziskuju velike površine zemlje. One takođe mogu da rastu u vodi bez potrebe za poljoprivredom i pijaćom vodom.

Ho kaže da je tehnologija dobra, ali da još uvek nije priuštiva. Na tržištu, dodaje on, biogorivo od algi mora da se takmiči sa tradicionalnim gorivom poput benzina ili prirodnog gasa, koji su 30 do 40 odsto jeftiniji.

“Moramo da uzmemo u obzir kako da smanjimo troškove ali ako uspemo da spojimo proizvodnju goriva sa čišćenjem kanalizacije, onda to može da postane atraktivno”, ističe on.

Alge se hrane azotom i fosforom, odnosno suvišnim sastojcima koji bi trebalo da se uklone iz otpadnih voda. Ho kaže da je od vlade ranije ovog meseca podneo zahtev za grent u iznosu od milion i 300 hiljada dolara, za probni projekat u postrojenju za čišćenje otpadnih voda u Hong Kongu.

Stiv Čoi je izvršni direktor firme Dynamic Progress International – jedne od prvih kompanija u Hong Kongu koje su komercijalizovale biogoriva.

“Alge su dobra ideja, ali ima još puno posla; kako dobiti više ulja iz biljke. Takođe moraju da im se promene geni i potrebna je masovna proizvodnja ukoliko želite da smanjite trošak. Inicijalno bi ovaj proizvod bio jako skup, i ko će to da plati?”, pita se Čoi.

Firma Dynamic Progress International pravi biogorivo od iskorišćenog biljnog ulja za kuvanje, a trenutno radi na testiranju štedljivih šporeta za tržište Hong Konga i Japana.

“Hong Kong zaista može da pomogne jer to je finansijski grad i lako je transparentno sakupiti novac, ali treba nam pomoć vlade Hong Konga i to ne samo za istraživanje već i sveobuhvatan program, finansiranje, izgradnja reputacije, testiranje proizvoda, sve bi to trebalo da bude deo ovog programa”, smatra Čoi.

S obzirom da se dnevno koristi preko 200 miliona litara goriva, Čoi veruje da bi vlada Hong Konga trebalo da preuzme na sebe testiranje lokalnih biogoriva u svakodnevnim operacijama.
XS
SM
MD
LG