Linkovi

Republikanski senator uporedio Trampa sa Staljinom


Republikanski senator iz Arizone Džef Flejk
Republikanski senator iz Arizone Džef Flejk

Dvojica republikanskih senatora kritikovala su predsednika Donalda Trampa zbog konstantnih napada na medije koji kritički izveštavaju o njemu, uz obrazloženje da je reč o napadima na bazu demokratskog društva – slobodne I otvorene medije.

Senator Džef Flejk iz Arizone, inače Trampov kritičar, rekao je u Senatu da Trampovo potcenjivanje podseća na sovjetskog dikratora Josifa Staljina I da su Trampovi napadi na medije “bez presedana” I “neopravdani”.

To što naš predsednik koristi reči koje je izgovarao Josif Staljin da opiše svoje neprijatelje svedoči o stanju naše demokratije”, rekao je Flejk u osvrtu na tvit u kome je Tramp velike medije u SAD nazvao “neprijateljima američkog naroda.”

“Fraza “neprijatelj naroda” je toliko zlobna da je zabranio čak I Staljinov naslednik Nikita Hruščov. Despotizam je neprijatelj naroda, a slobodni mediji su neprijatelj despota jer su slobodni mediji čuvari demokratije. Kada čovek na vlasti konstantno izveštaje koji mu ne odgovaraju naziva “lažnim vestima”, onda treba sumnjati u tog čoveka, a ne u medije”, rekao je Flejk.

U autorskom tekstu za “Vašington Post” republikanski senator Džon Mekejn kaže da Trampove tvrdnje o “lažnim vestima” - izveštajima koji mu se ne dopadaju, pažljivo posmatraju strani lideri koji već ponavljaju njegove reči kada ućutkuju jedan od najvažnijih stubova demokratije.

Kritike Trampa stigle su nakon što je predsednik najavio da će, tokom dana, objaviti dobitnike “Nagrade za najnepoštenije I najkorumpiranije medije u protekloj godini”.

XS
SM
MD
LG