Linkovi

Protivljenje reformi zdravstvene zaštite


Predsednik Predstavničkog doma, Džon Bejner pred početak glasanja o opozivu zakona o zdravstvenoj reformi, 11. jul 2012.
Predsednik Predstavničkog doma, Džon Bejner pred početak glasanja o opozivu zakona o zdravstvenoj reformi, 11. jul 2012.

Glasanje za opoziv Obaminog Zakon o pristupačnoj zdravstvenoj nezi na dnevnom redu republikanaca u Predstavničkom domu Kongresa SAD.

Predstavnički dom američkog Kongresa koji kontrolišu republikanci, do kraja dana treba da glasa o opozivu Zakona o pristupačnoj zdravstevnoj nezi, novom zakonu o reformi zdravstvenog osiguranja.

Glasanje se održava dve nedelje pošto je američki Vrhovni sud podržao zakon, glavno dostignuće od početka predsedničkog mandata predsednika Baraka Obame.

Vrhovni sud je presudio da je glavni deo zakona - zahtev da svi Amerikanci plate zdravstveno osiguranje ili kaznu ukoliko to ne učine - u skladu sa Ustavom, na osnovu kongresnih poreskih ovlašćenja. Republikanci tvrde da kazna, poznata kao pojedinačna obaveza, predstavlja povećanje poreza, a predsednik Predstavničkog doma Džon Bejner je juče rekao novinarima da zakon takođe nameće malim firmama nepropisno opterećenje.

Današnje glasanje će biti 31. pokušaj obaranja tog zakona - bilo putem opoziva, bilo na osnovu blokiranja fondova za različite odredbe - otkako su republikanci preuzeli kontrolu nad Predstavničkim domom 2010. Sadašnji pokušaj opoziva u svakom slučaju neće proći u većinski demokratskom Senatu. Predsednik Obama je takođe najavio veto, ukoliko mu takva mera dođe na potpis.

Bela kuća je proteklih dana izdala saopštenje u kojem se naglašava da bi opoziv bio „ogroman korak nazad“ i traži od zakonodavaca da usredsrede pažnju na obnovu ekonomije.
XS
SM
MD
LG