Linkovi

Republikanski kongresmen povukao se iz istrage o Rusiji


Predsedavajući Odbora za obaveštajne poslove Predstavničkog doma Devin Nunes
Predsedavajući Odbora za obaveštajne poslove Predstavničkog doma Devin Nunes

Predsedavajući odbora Predstavničkog doma za obaveštajna pitanja Devin Nunes saopštio je da će se privremeno povući iz istrage tog panela o navodnom mešanje Rusije u američke izbore 2016. pošto je bilo etičkih pritužbi protiv njega.

Nunes je rekao da je “nekoliko levičarskih aktivističkih grupa” protiv njega podnelo optužbe o neprimerenom ponašanju, te će on privremeno da se isključi iz istrage dok te optužbe ne budu raščišćene.

Republikanski kongresmen je optužbe, podnete kongresnoj Kancelariji za etička pitanja, nazvao “neosnovanim”, ali je dodao da veruje da je u najboljem interesu Odbora i Kongresa da dopuste kongresmenu Majku Konaveju da “uz pomoć kongresmena Treja Gaudija i Toma Runija” privremeno preuzme vođenje istrage o Rusiji.”

Predsedavajući Predstavničkog doma Pol Rajan je novinarima objasnio taj potez.

“Predsedavajući Nunes želi da obezbedi da ovo ne bude smetnja veoma važnoj istrazi i želi da se povuče dok se istraga nastavlja bez bilo kakve prepreke.”

Ugledni demokrata u Odboru Predstavničkog doma za obaveštajne poslove, kongresmen Adam Šif pozdravio je Nunesovu odluku.

“Siguran sam da je ovo bila teška odluka za Nunesa. Medjutim, kako je spomenuo, mislim da je to u najboljem interesu istrage. To će nam omogućiti da idemo napred bez smetnji. Radujem se saradnji sa gospodinom Konavejom. Ova istraga je od ključne važnosti te moramo u potpunosti da se vratimo na pravi kolosek.”

Nunes je rekao da će nastaviti da ispunjava svoje druge dužnosti u svojstvu predsedavajućeg i zatražio da o optužbama što pre razgovara sa Odborom za etiku u Predstavničkom domu.

XS
SM
MD
LG