Linkovi

Republikanci zabrinuti dok Tramp pada u anketama


Prema novim anketama, republikanski predsednički kandidat Donald Tramp sve više zaostaje za demokratskom rivalkom Hilari Klinton nedelju dana posle Demokratske nacionalne konvencije.

Prema anketi instituta Meklači i Marist, Klinton vodi u odnosu na Trampa sa 48 prema 33 procenta. U julu, Klinton je bila u prednosti od samo 3 poena u odnosu na republikanskog kandidata. Medjutim, nisu sve brojke pozitivne za bivšu državnu sekretarku pošto 40% registrovanih birača kaže da će glasati za nju samo zato što su protiv Trampa. Prema istoj anketi, 55% registrovanih birača ima nepovoljno mišljenje o Klinton. Tramp prolazi još gore – sa 66% birača koji o njemu imaju negativno mišljenje.

Hilari Klinton svesna je da mora da se izbori za poverenje gradjana. Na današnjoj konferenciji za afroameričke i latinoameričke novinare, ona je podsetila na svoj visok rejting popularnosti – 66% - kada je završila mandat državne sekretarke i izrazila uverenje da će je birači podržati kada zaista budu čuli njenu platformu.

Teški dani za Donalda Trampa

A lideri Republikanske stranke su sve više zabrinuti zbog pada Trampove popularnosti.

Ovo su teški dani za Donalda Trampa, mada on insistira da je na putu da pobedi u novembru.

„Želeo sam samo da vam kažem da izborna kampanja teče stvarno dobro. Nikada nismo bili ovako ujedinjeni.“

Prema najnovijoj anketi koju su zajedno sproveli NBC i Volstrit Džurnal, Klinton vodi sa 47 prema 38 odsto, dok prema anketi Meklači i Marista prednost Klinton iznosi 15 odsto. Tramp takođe zaostaje u presudnim državama kao što su Pensilvanija i Mičigen, za između tri i pet odsto.

Pad Trampove popularnosti usledio je posle nekoliko kontroverzi uključujući njegov spor sa Kizr i Gazalom Kan, američkim državljanima pakistanskog porekla, čiji je sin, sa činom kapetana, poginuo u ratu u Iraku 2004.

Trampovo arogantno reagovanje na Kanove kritike izazvalo je negativne reakcije ključnih republikanca, uključujući predsednika Predstavničkog doma Pola Rajana i Džona Mekejna, senatora iz Arizone.

„Mi ne samo što moramo da poštujemo, već i volimo članove porodice koje su dale toliku žrtvu“, poručio je Mekejn.

Tramp je izazvao negativne reakcije i izjavom da neće podržati Rajana i Mekjna na predstojećim izborima.

Kontroverze u koje se upleo Tamp zabrinule su pojedine republikanske lidere, koji strahuju da njegova nedisciplinovana kampanja pomaže Hilari Klinton, kaže analitičar Kajl Kondik sa Univerziteta Virdžinije.

„Moraće da počne da uverava ljude da je kvalifikovan za položaj predsednika i da ima odgovarajuću narav za to. I ne mislim da je sporenje kao ovo sa Kanovima bilo naročito korisno u tom pogledu.“

Tramp je u intervjuu na Floridi rekao da je rešen da promeni fokus svoje kampanje.

„To je verovatno istina. Veći fokus na Hilari Klinton. Ona je potpuna katastrofa, zato ćemo se više fokusirati na nju.“

Na predizbornom mitingu u Koloradu, Klinton je nastavila da ponavlja da Trampa njegova narav diskvalifikuje za predsednički položaj.

„Nimalo ne sumnjam da Donald Tramp nije kvalifikovan da bude predsednik, a ni vrhovni komandant.“

I Klinton i Tramp su dobro upoznati sa istraživanjima javnog mnjenja koja pokazuju da Amerikanci žele promenu, ali da obraćaju pažnju i na temperament predsedničkih kandidata, kaže Džerald Sejb, novinar Volstrit Džurnala.

„Mislim da postoji ogromna želja za promenom što pomaže Donaldu Trampu. On predstavlja kandidata koji obećava promenu, ali paralelno sa tim postoji strepnja, strah od nepoznatog. Dakle, na čemu smo? Tu je želja za promenom naspram straha od nepoznatog – jer je Donald Tramp velika nepoznanica u ulozi političkog lidera.“

Tramp ima vrlo ambiciozan raspored za svoje izborne skupove, uključujući one u izborno presudnim državama kao što su Florida i Virdžinija. Republikanski lideri se nadaju da će Tramp u narednim nedeljama izbegavati distrakcije i biti usredsređen na svoju poruku da je vesnik političkih promena.

XS
SM
MD
LG