Linkovi

Republikanci za ublažavanje najavljenih tarifnih mera


This is the title of the image
This is the title of the image

Kongresni republikanci pozvali su predsednika Trampa da zauzme malo više ciljani pristup u kada je reč o planiranim tarifama na uvoz gvožđa i aluminijuma, za koje se stručnjaci plaše da bi mogle da izazovu globalne trgovinske ratove.

Trampove predložene tarife - od 25 odsto na čelik i 10 odsto na aluminijum, izazvale su kritiku kongresnih republikanaca, koji su ga pozvali da ublaži najavljeni mere, da ne bi doveo u pitanje rast američke ekonomije.

“Među republikanskim senatorima postoji zabrinutost da bi ovakav potez mogao da preraste u veći trgovinski rat. Mnogi naši članovi raspravljaju sa administracijom o tome kolike bi bile razmere ove odluke. Postoji visok nivo zabrinutosti o mogućim posledicama na ono što se trenutno čini da je ekonomija koja je u naletu”, rekao je lider republikanaca Mič Mekonel.

To je neobičan potez za republikance, koji su oklevali da kritkuju predsednika tokom često vrlo podeljenih debata o zdravstvenom osiguranju i imigraciji. A prilično je jasno da zabrinutost u vezi sa tarifama dele i demokrate.

“Deluje da od samog početka nisu na pravi način usmerene, deluje da znatno negativnije utiču na Kanadu i Evropu nego Kinu, koja bi trebalo da bude glavna meta, jer je ona naš trgovinski problem broj jedan, a ne Kanada i Evropa”, istakao je Čak Šumer, lider demokrata u Senatu.

Međutim, predsednik je obuhvatio I Evropu kada je govorio o onima koji već decenijama iskorišćavaju Ameriku.

“Evropska unija bila je posebno stroga prema SAD. Učinili su skoro nemogućim za nas da poslujemo sa njima, a s druge strane šalju svoje automobile i sve ostalo u Ameriku. I oni mogu da rade šta god požele, ali ako žele da bude tako, onda ćemo mi na njihova vozila postaviti taksu od 25 odsto i verujte mi to neće raditi još dugo”, izjavio je predsednik SAD, Donald Tramp.

Čemu se nadaju republikanci? Da će Kapitol Hil uspeti da ubedi predsednika da ublaži najavljene drastične mere.

“Ovde postoji problem na koji moramo da ukažemo. Želimo da budemo sigurni da je sve urađeno na razuman način, koji je više hirurški, kako bismo se ogradili od neželjenih posledica”., tvrdi predsedavajući predstavničkog doma Kongresa, Pol Rajan

Iako američki Kongres ima mogućnost da zakonodavnim merama spreči uvođenje tarifa, po svoj prilici republikanci će prvo pokušati da na već poznat način pronađu rešenje u radu sa predsednikom.

“Jednostavno nisam primetila da republikanci na Kapitol Hilu pokazuju želju da svoje zakonodavna sredstva iskoriste na ovaj način. Mislim da će im više odgovarati da pokušaju da ubede Trampa”, objašnjava saradnica u Brukings Institutu, Moli Rejnolds.

Nove tarife, prvobitno planirane da stupe na snagu ove nedelje, i dalje prolaze kroz pravnu proveru.

XS
SM
MD
LG