Linkovi

Republikanci u Predstavničkom domu traže opoziv zamenika sekretara za pravosuđe


Arhiva - Zamenik sekretara za pravosuđe Rod Rozenstajn govori pred Odborom za pravosuđe Predstavničkog doma, tokom pretresa na Kapitol hilu, u Vašingtonu, 28. juna 2018.
Arhiva - Zamenik sekretara za pravosuđe Rod Rozenstajn govori pred Odborom za pravosuđe Predstavničkog doma, tokom pretresa na Kapitol hilu, u Vašingtonu, 28. juna 2018.

Grupa republikanaca u Predstavničkom domu SAD započela je aktivnosti u sredu kako bi opozvala zamenika sekretara za pravosuđe Roda Rozenstajna, optužujući ga za loše rukovođenje i za to što nije adekvatno podelio informacije u vezi sa istragom specijalnog tužioca za ruski uticaj na izbore u SAD, 2016.

Rozenstajn je nadgledao istragu otkako je njegov šef u Sekretarijatu za pravosuđe Džef Sešns, izuzeo samog sebe iz tog slučaja.

Rozenstajn je postavio bivšeg direktora FBI Roberta Malera, kao specijalnog tužioca, a do danas Malerov tim optužio je 32 osobe, uključujući i nekoliko njih koji su radili za kampanju Donalda Trampa.

Tramp i njegovi saradnici učestalo su opisivali istragu kao "lov na veštice", a Tramp je odbacivao da je njegova kampanja sarađivala sa Rusijom kako bi mu se pomoglo da pobedi na izborima 2016.

Republikanac Mark Medous, jedan od kosponzora poteza, rekao je u sredu:

"Dosta nam je".

"Ne možemo dobiti odgovore za američke građane ukoliko ne možemo dobiti informacije od Sekretarijata za pravosuđe. Vreme je da se smeni Rod Rozenstajn", rekao je Džim Džordan, takođe kospoznor, u tviter poruci.

Portparol Sekretarijata za pravosuđe rekao je za Glas Amerike da Sekretarijat nema komentar povodom izveštaja o pozivu na opoziv Rozenstajna.

Ukoliko mera uopšte dođe na glasanje u Predstavničkom domu, to se neće dogoditi skoro. Predstavnici su otišli kućama u svoje distrikte zbog pauze, koja je počela u četvrtak i prema planu neće se vraćati na Kapitol hil do seprembra.

Republikanski lideri, međutim, rekli su tokom proteklih nedelja da su zadovoljni napretkom Sekretarijata za pravosuđe. Trej Godi, iz nadzornog tela Predstavničkog doma za vladine reforme, rekao je posle sastanka da je zadovoljan naporima Sekretarijata i da ne podržava Rozenstajnov opoziv. Predsedavajući Predstavničkog doma Pol Rajan, takođe je rekao da je zadovoljam napretkom u pisanju dokumenata.

Kongresmen Adam Šif, vodeći demokrata u Odboru Predstavničkog doma za obaveštajni rad, kritkovao je pokretanje postupka za smenu Rozenstajna.

"Ovi izveštaji o opozivu Roda Rozenstajna podneti su u lošoj nameri i pokazuju do koje daleke granice će republikanci u Predstavničkom domu ići da bi zaštitili Trampa. Istorija će zabeležiti te članove i spremnost na saučesništvo u najozbiljnijoj pretnji po vladavinu prava u ovoj generaciji".

Liderka demokrata u Predstavničkom domu Nensi Pelosi odgovorila je na najave opoziva:

"Sutradan, demokrate u Domu nastaviće napore na zaštiti naše demokratije pozivajući na glasanje o novim sankcijama protiv onih koji su napali izbore u SAD. U međuvremenu, republikanci (ponovo) igrnorišu tu pretnju po nacionalnu bezbednost, napadajući Malerovu istragu i štiteći Trampa od vladavine prava".

Masud Farivar i Asošijeted pres učestvovali su u pisanju ovog izveštaja.

XS
SM
MD
LG