Linkovi

Republikanci sve žešće kritikuju Trampa


Predsednik SAD Donald Tramp
Predsednik SAD Donald Tramp

Zbog izjednačavanja krivice rasista i njihovih protivnika za nasilje u Šarlotsvilu, američki predsenik Donald Tramp je na meti sve žešćih kritika i u svojoj stranci. Senator Bob Kroker poslednji je u nizu republikanaca, a pozvao je na “radikalne promene” u Beloj kući, jer predsednik Tramp ne ispunjava ono što je obećao. Trampu se u programu televizije ABC obratila i majka devojke koja je poginula tokom nasilja u Šarlotsvilu, i poručila mu da s njim ne želi da razgovara.

Suzan Bro, majka Heder Hajer, u intervjuu za ABC ispričala je da je imala nekoliko propuštenih poziva iz Bele kuće tokom sahrane i da je kasnije htela da na njih odgovori. Ali, kako kaže, posle Trampove izjave, ne želi s njim da razgovara i poručuje mu da ubuduće “razmisli pre nego što progovori”.

Žao mi je, neću da razgovaram sa predsednikom posle onoga što je izgovorio o mom detetu. Nije da sam videla tvitove o tome, već sam gledala snimak sa konferencije za novinare na kojoj on izjednačava demonstrante i gospođicu Hajer i Kju kluks klan, i one koji veruju u superiornost belaca“.

Trampa sve više kritikuju i u njegovoj stranci. Republiknski senator Bob Korker osvrnuo se na mlak odgovor predsednika na nasilje u Šarlotsvilu, koje se tragično završilo.

Predsednik još nije uspeo da pokaže da je stabilan, niti da je sposoban za uspeh – a nama treba uspešan predsednik. Nije važno da li se ste republikanac ili demokrata, naša nacija i svet traže od američkog predsednika da bude uspešan”.

Korker, inače iskanuti republikanac, kritikovao je Trampovu “uzavrelu retoriku” prema Severnoj Koreji. Kaže da Tramp treba da gradi mostove, a ne da potpiruje sukobe.

Produbljivanje podela kako biste osigurali podršku svoje političke baze nije dobar način da pomognete ovoj naciji da napreduje, niti da prevaziđe probleme sa kojima se suočava”.

Za razliku od predsednika, senator Korker podržava uklanjanje spomenika – simbola Konfederacije, zbog kojih se i desilo nasilje u Šarlotsvilu. On smatra da je spomenicima mesto u muzejima, a ne “na mestima na kojima se veličaju ideali”.

Zbog izjave o nasilju u Šarlotsvilu, Trampa je kritikovao i bivši republikanski predsednički kandidat Mit Romni, koji kaže da se zbog Trampovog stava rasisti raduju, manjine plaču, a ogroman deo Amerike žali. Romni je upozorio predsednika da promeni pristup ukoliko ne želi dalje nemire. Među republikancima koji su oštro kritikovali Trampa su i senatori Lindzi Grejem i Džef Flejk – koji smatra da su se republikanci odrekli svojih principa i predali se Trampovoj “politici besa”.

XS
SM
MD
LG