Linkovi

Sve spremno za prvu republikansku debatu


Republikanski predsednički kandidati Džeb Buš, Ben Karson, Kris Kristi, Ted Kruz, Majk Hakabi, Džon Kejsik, Rend Pol, Marko Rubio, Donald Tramp i Skot Voker.
Republikanski predsednički kandidati Džeb Buš, Ben Karson, Kris Kristi, Ted Kruz, Majk Hakabi, Džon Kejsik, Rend Pol, Marko Rubio, Donald Tramp i Skot Voker.

Pretendenti na republikansku predsedničku nominaciju održaće svoju prvu debatu sutra u Klivlendu. To je prvo veliko suočavanje kandidata u bici za republikansku nominaciju koja će po svemu sudeći biti duga – i žestoka.

Neposredno pred prvu debate, visoko iznad ostalih kandidata u republikanskom taboru je milijarder Donald Tramp. On je prvi u istraživanjima javnog mnjenja a njegov direktan način govora privlači mase republikanaca.

“Ono što se trenutno dogadja jeste da nastaje jedan pokret, i to veoma snažan pokret. Moramo da povratimo ovu zemlju. Moramo da je povratimo. Moramo”, izjavio je nedavno u jednom obraćanju pristalicama.

Tramp nije prisustvovao forumu republikanskih kandidata u ponedeljak u Nju Hempširu, gde se pojavila većina drugih pretendenata na nominaciju. Medjutim, u sutrašnjoj TV debati moći će da učestvuje samo 10 od 17 republikanskih kandidata, u zavisnosti od toga kako su rangirani u istraživanjima javnog mnjenja.

Bivši guverner Floride Džeb Buš i dalje je jedan od favorita za nominaciju ali zaostaje za Trampom u anketama. Buš je kritikovao Trampove napade na imigrante i neke od republikanskih rivala.

“Pobeda se osvaja tako što privlačite ljude cilju koji zastupate. Ne odbijate ljude. Ne vodite kampanju stalnih žalbi, gde ljude odbijate od sebe, gde mislite da je vaša konzervativna misao bolja od tudje konzervativne misli.”

Medjutim, Tramp nailazi na odjek kod frustriranih i ogorčenih republikanskih birača, kaže analitičarka Karlin Bouman.

“Postoji ogromno nezadovoljstvo Vašingtonom. Ljudi su mnogo više zadovoljni svojim državnim guvernerima i lokalnim vlastima, ali postoji veliko nezadovoljstvo Vašingtonom.”

Pošto je Tramp trenutno u centru pažnje, drugi kandidati, medju kojima je guverner Viskonsina Skot Voker, željni su da izbiju u prvi plan u debate.

“Ako smo mogli da to uradimo u Viskonsinu, nije prekasno za Ameriku. Tražim da mi poverite svoj glas.”

Drugi vide debatu kao priliku da ponovo pokrenu svoju zastalu kampanju, a medju njima je guverner Nju Džersija Kris Kristi.

“Ovoj zemlji je potrebno da ponovo saradjujemo, a ne da radimo jedni protiv drugih.”

TV debate će biti ključni test za sve kandidate, kaže analitičar Džon Fortije.

“Biće dovoljno debata da jedna loša debata neće nikome nauditi. Ali neko ko je konzistentno solidan u tim debatama mogao bi da izbije u prvi plan, a neko drugi, pak, može da izgubi glasove.”

Sve je spremno za prvi veliki duel u kampanji za Belu kuću 2016.

XS
SM
MD
LG