Linkovi

Republički zavod za statistiku Srbije predviđa rast BDP-a


Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević izneo je procenu da se u 2018. godini očekuje rast bruto domaćeg proizvoda u Srbiji za 3,5 odsto.

Rast bruto domaćeg proizvoda u 2017. biće 1,9 odsto, izjavio je direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević i podsetio da je bilo planirano da rast BDP-a u ovoj godini bude tri odsto, ali da je zbog incidentnih događaja, kao što je ekstremna suša, rast dosta skromniji.

Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije Kovačević je ukazao da industrijska proizvodnja beleži rast od 2014. godine i da se procenjuje da će njen rast u ovoj godini, u odnosu na prethodnu, iznositi 3,9 odsto.

"Ono što je realna, i čak konzervativna projekcija rasta BDP-a za sledeću godinu, već prema fiskalnoj strategiji za sledeću godinu, je 3,5 posto", izjavio je Kovačević.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku je rekao da će u rudarstvu biti zabeležen rast od 2,6 odsto, ali se u proizvodnji električne energije u prvih 11 meseci beleži pad od 6,8 procenata. Međugodišnja inflacija u decembru biće tri odsto, procena je da će u 2017. izvoz porasti za 13,7, a uvoz za 14,2 odsto, kao i da je spoljno-trgovinski deficit je povećan u prvih 11 meseci ove godine, dodao je Kovačević.

"Investicije procenjujemo da će ove godine porasti za 5,3 posto. One su, ako se sećate, u 2016. godini porasle za 4,9 posto, u 2015. čak za 7,8 posto. U 2014. godini smo imali pad od minus 3,8 odsto, ali to je takođe bilo povezano sa poplavama u toj godini", istakao je Kovačević.

On je na kraju rekao da je u prvih deset meseci ove godine rođeno 53.030 beba, to jest 648 beba više nego u istom periodu prošle godine.

XS
SM
MD
LG