Linkovi

Republikanci unapred protiv Obaminog plana


Lider republikanske većine u Predstavničkom domu, Erik Kantor.
Lider republikanske većine u Predstavničkom domu, Erik Kantor.

Pre nego što je objavio svoj plan o budžetu, predsednik Obama se sastao u Beloj kući sa dvostranačkom grupom kongresnih lidera da bi ih informisao o svojim idejama za smanjenje nacionalnog duga. Međutim, sporenje oko toga ko bi trebalo da podnese najveći teret kresanja troškova je uveliko počelo.

Republikanci su protiv predsednikovog plana i pre nego što ga je predložio.

To je Obama koga znamo. Stoji po strani i očekuje da mi ostali donesemo teške odluke i vodimo zemlju“, izjavio je Erik Kantor, vodja republikanske većine u Predstavničkom domu.

Zvaničnici Bele kuće su najavili da predsednikov plan ima četiri glavne tačke: održavanje niskih domaćih troškova, smanjenje vojnog budžeta, uštede u zdravstvenim programima „Mediker“ i „Medikejd“, i poreske reforme uključujući povećanje poreza za bogate.

Poenta je to da balans ima suštinsku važnost. Breme svi moraju da podele“, istakao je portparol Bele kuće Džej Karni.

Republikanski lideri nisu sačekali čak ni obaveštenje Bele kuće, pre nego što su odbacili plan.

Ne možemo da oporezujemo iste ljude od kojih očekujemo da podstaknu ekonomiju i otvaraju radna mesta. Vašingtonu treba štednja, a ne novi prihodi“, tvrdi Džon Bejner, predsednik Predstavničkog doma.

Republikanskim budžetskim predlogom za narednu godinu – prema predsedniku Budžetskog odbora Polu Rajanu – uštedelo bi se šest hiljada i 200 milijardi dolara i – zadržala Bušova poreska smanjenja.

Zadovoljan sam što se on pridružuje raspravi“, kaže Rajan.

Predsednikov predlog obuhvata i preporuke njegove komisije za smanjenje duga, među kojima je i povećanje deficita na novi maksimum od hiljadu i 600 milijardi dolara. Zemlja takođe uskoro treba da dostigne gornju granicu zaduženosti, sa nacionalnim dugom koji sada premašuje 14 hiljada milijardi dolara.

To je zapravo stara debata republikanci-protiv-demokrata. Republikanci bi hteli da smanje breme bogatih tvoraca radnih mesta, a demokrate insistiraju da teret ne sme da padne na leđa starih i siromašnih.

XS
SM
MD
LG