Linkovi

Romni i Santorum na čelu trke


Mit Romni i Rik Santorum za vreme republikanske debate na Floridi u januaru 2012.

U američkoj predsedničkoj politici, republikanci koji se nadmeću za predsedničku nominaciju svoje partije dobili su neuobičajenu pauzu do primarnih izbora 28. februara u Mičigenu i Arizoni. U trci su ostala četiri pretendenta, ali najnovije ankete nagoveštavaju da su dva glavna kandidata bivši guverner Masačusetsa Mit Romni i bivši senator iz Pensilvanije Rik Santorum.

Na neki način povratak Mita Romnija... On je na poslednjim stranačkim skupovima u Mejnu pobedio kongresmena Rona Pola iz Teksasa. Takođe je pobedio na probnom glasanju konzervativnih aktivista u Vašingtonu, predstavljajući konzervativne poteze koje je preduzimao kao guverner Masačusetsa koji naginje prema demokratama.

Borio sam se uprkos svim mogućnostima u duboko demokratskoj državi, ali sam bio izrazito konzervativan republikanski guverner.“, istakao je Romni.

Romni ulaže velike napore da pridobije podršku konzervativaca, jer mu je to neophodno da bi pobedio bivšeg senatora iz Pensilvanije Rika Santoruma. Socijalni konzervativci se grupišu oko Santoruma posle njegovih pobeda na tri nedavna nadmetanja. On je pri tome načinio sopstveni prodor na skupu konzervativaca u Vašingtonu.

Biće potrebne ideje, vizija, protivstavovi i istorija uspeha, da bi moglo da se krene protiv neuspešne politike Baraka Obame. To će odlučiti pobednika!“, poručio je Santorum.

Bivši predsednik Predstavničkog doma Njut Gingrič je takođe zatražio podršku na konferenciji konzervativaca. On je kritički govorio o kandidatima iz – kako se izrazio – „republikanskog establišmenta“, što je bio prikriveni napad na Romnija.

Nemaju čvrstinu, nemaju predanost i nemaju filozofiju neophodnu za pridobijanje većine u ovoj zemlji“, kritikovao je svoje rivale Gingrič.

Romni strpljivo nastavlja borbu za pobedu nad nekim konzervativcima, kaže analitičar Džon Fortijer iz Centra za dvostranačku politiku.

Rekao bih da on pati od toga što za njega nema nekavog oduševljenja, ali mislim da najveći deo baze ne smatra da on ne bi bio dobar kandidat. Birači i dalje odmeravaju mogućnosti koje im se pružaju. Mogu da odaberu ono što im odgovara.“

Fortijer kaže da je najjači Romnijev argument i dalje to što ima najveće šanse da bude izabran.

Među republikancima postoje određene razlike, ali su uglavnom saglasni da bi voleli da Barak Obama ode sa položaja i to bi mogao da bude faktor koji još više ujedinjuje kada se odmakne sa primarnim izborima.“

Pretendenti se sada pripremaju za naredni krug primarnih izbora krajem meseca, a još deset nadmetanja treba da se održi na takozvani „Super utorak“, 6. marta.


Povezani članci

XS
SM
MD
LG