Linkovi

Guverner Nju Džersija Kristi podržao Trampa


Guverner Nju Džersija Kris Kristi (desno) objavljuje svoju podršku kandidaturi Donalda Trampa za predsedničku nominaciju republikanske stranke u Fort Vortu u Teksasu, 26. februara 2016.
Guverner Nju Džersija Kris Kristi (desno) objavljuje svoju podršku kandidaturi Donalda Trampa za predsedničku nominaciju republikanske stranke u Fort Vortu u Teksasu, 26. februara 2016.

Kandidat za republikansku predsedničku nominaciju Donald Tramp dobio je podršku jednog od bivših rivala, guvernera Nju Džersija Kris Kristija, koji smatra da Tramp ima najveće šanse da pobedi na novembarskim izborima.

Kristi je prva istaknuta ličnost Republikanske stranke koja je podržala milijardera iz sveta nekretnina. Na konferenciji za novinare u Teksasu pred jedan od Trampovih izbornih skupova, guverner Nju Džersija je izjavio da Tramp ima najbolje šanse da pobedi favorita na demokratskoj strani, bivšu državnu sekretarku Hilari Klinton. Kristijeva podrška mogla bi da pruži Trampu dodatni vetar u ledja pred “super-utorak” – kada se u 12 država održavaju primarni izbori ili stranački skupovi.

U medjuvremenu, najnovija jučerašnja debata medju republikanskim kandidatima za američkog predsednika, u Hjustonu u Teksasu, pretvorila se u nadvikivanje dok su kandidati sučeljavali mišljenja o pitanjima kao što su ilegalna imigracija, američka politika na Bliskom istoku i transparentnost njihovih poreskih podataka.

Čim su krenula prva pitanja, najveći suparnici favorita, Donalda Trampa, imali su zajednički cilj – napad na kredibilitet biznismena milijardera.

"Vi ste jedina osoba na ovoj bini koja je ikada platila kaznu zato što ste zaposlili ilegalne radnike da rade na vašim projektima, angažovali ste radnike iz Poljske”, kazao je kandidat za republikansku nominaciju Marko Rubio.

"Ne, ja sam jedini na ovoj bini koji je zaposlio ljude, ti nisi nikoga zaposlio”, odgovorio je Tramp.

"On vam obećava da će, ako ga izaberete, sklapati dogovore u Vašingtonu i u pravu je”, izjavio je senator Ted Kruz.

“Dobre dogovore”, upao je u reč Tramp.

"On je podržavao i dao stotine hiljada dolara demokratama. Neko koga brine ilegalna imigracija ne bi zapošljavao ilegalne imigrante”, nastavio je Ted Kruz.

Obodren podrškom dvoje republikanskih kongresmena pred primarne izbore u 12 država u utorak, Tramp se nije povukao pred Kruzovim napadom.

"Ja se dobro slažem sa svima. Ti se ne slažeš ni sa kim. Nemaš nijednog republikanca na svojoj strani, niti jednog– a radiš sa njima svakog dana, iako doduše preskačeš mnoge sednice, to je omanji detalj. Nemaš podršku nijednog republikanskog senatora, a radiš svakodnevno sa njima, trebalo bi da se stidiš.”

U domenu spoljne politike, Tramp je izjavio da ne bi podržao prekid vatre koji treba da stupi na snagu u Siriji.

Još dvojica kandidata, guverner Ohaja Džon Kejsik i bivši neurohirurg Ben Karson i dalje su u trci i učestvovali su u debati, ali je njihova poruka bila zasenjena verbalnim čarkama trojice glavnih kandidata.

XS
SM
MD
LG