Linkovi

Republikanska debata bez Trampa


Republikanski predsednički pretendenti Rend Pol, Kris Kristi, Ben Karson, Ted Kruz, Marko Rubio, Džeb Buš i Džon Kejsik u debati u Demoinu.
Republikanski predsednički pretendenti Rend Pol, Kris Kristi, Ben Karson, Ted Kruz, Marko Rubio, Džeb Buš i Džon Kejsik u debati u Demoinu.

U američkoj politici nikada do sada nije vidjen prizor kao što je bio sinoćnji iz Demoina u Ajovi - gde je vodeći republikanski kandidat za predsednika preskočio debatu svoje stranke i održao sopstveni, paralelni skup.

Milijarder Donald Tramp odlučio je da se odvoji od ostalih kandidata posle spora sa mrežom Foks Njuz, domaćinom debate, samo četiri dana pre nego što u Ajovi budu prebrojani prvi stranački glasovi.

Sedmoro republikanskih predsedničkih kandidata polemisalo je u Demoinu, ali je nedostajao neko veoma važan.

"Pre nego što predjemo na pitanja, moramo da pomenemo slona koji večeras nije u sobi”, izjavila je Megan Keli, voditeljka Foks Njuza. Upravo ona je isprovocirala Donalda Trampa svojim pitanjima u prvoj debati. Biznismen, koji uživa podršku oko trećine republikanaca iz Ajove, bojkotovao je sinoćnju debatu i u isto vreme održao sopstveni skup.

Biznismen Donald Tramp obraća se simpatizerima na Drejk unvierzitetu u Demoinu u Ajovi 28. januara 2016.
Biznismen Donald Tramp obraća se simpatizerima na Drejk unvierzitetu u Demoinu u Ajovi 28. januara 2016.

“Kada vas loše tretiraju, morate da branite svoje interese”, rekao je Tramp publici.

Trampovo odsustvo nekima je bilo povod za šalu.

Ja sam manijak, svi ovde su glupi, debeli i ružni, a ti si, Bene, užasan hirurg. Sad smo pokrili Trampov deo večeri…”, izjavio je senator Ted Kruz uz smeh u sali.

Bivši guverner Džeb Buš i senator Marko Rubio sukobili su se oko toga da li ilegalnim imigrantima treba dozvoliti ostanak u zemlji – što je tema koja je izazvala jednu od najoštrijih polemika kampanje. Rubio je kritikovao još jednog vodećeg kandidata, senatora Teda Kruza, što je svojevremeno podržao neku vrstu amnestije.

“To je laž na kojoj je izgradjena Tedova kampanja. Istina je, Ted, da si tokom

Kruz je odbio taj napad. Nešto kasnije, hirurg Ben Karson je temu preusmerio na pitanje da li treba prihvatiti migrante koji beže od Islamske države.

“Ako vam desetoro ljudi dodje u kuću a jedan je terorista, verovatno nećete primiti nijednog od njih.”

Republikanski kandidati su se takmičili ko će zvučati čvršće prema Islamskoj državi ali su se razlikovali u strategijama.

“Treba da se koncentrišemo i ukinemo pravila angažovanja kako ne bismo slali svoje vojnike u sukob a da su im ruke vezane”, kazao je Ted Kruz.

"Treba da direktno naoružavamo Kurde, da naši vojnici budu pridruženi iračkoj vojsci, da ponovo uključimo sunitske plemenske vodje...”, istakao je Džeb Buš.

"Da li treba da bombardujemo obe strane u ratu? Ako porazite predsednika Asada, završićete sa još većom i moćnijom Islamskom državom na toj teritoriji”, upozorio je kandidat Rend Pol.

"Ne možete da uništite Islamsku državu sa vojskom koja je smanjena!”, rekao je Marko Rubio.

Odsustvo Donalda Trampa navelo je jednog člana Kruzovog izbornog štaba da primeti:

"On nije bio tu. Mislim da se debata pretvorila u sadržajnu raspravu i drago nam je zbog toga.”

Nacija će saznati kako je sve ovo uticalo na birače u Ajovi kada budu glasali u ponedeljak.

XS
SM
MD
LG