Linkovi

Republikanska debata u Ajovi


This image made from amateur video released by Shaam News Network purports to show smoke rising from buildings in Homs, Syria, June 18, 2012.
This image made from amateur video released by Shaam News Network purports to show smoke rising from buildings in Homs, Syria, June 18, 2012.

Trka za predsedničke izbore 2012. naglo se ubrzala. Sam predsednik Obama počinje svoju kampanju, guvener Teksasa Rik Peri od sutra se uključuje u trku, a u sinoćnjoj dvočasovnoj debati republikanskih predsedničkih kandidata na TV mreži Foks Njuz - letele su varnice. Debata je osmoro kandidata koji su do sada ušli u trku pružila priliku da biračima pruže uvid u to kako bi upravljali zemljom.

Bivši guverner Minesote Tim Polenti i članica Predstavničkog doma iz te države Mišel Bakman vodili su žustru debatu.

Neosporna je činjenica da se njen dosadašnji učinak i rezultati u Kongresu ne vide, ne postoje”, primetio je Polenti

Rekli ste da je era male vlade završena. Ako mene pitate, to zvuči više kao izjava Baraka Obame”, rekla u jednom trenutku Bakman.

Ona za sobom ima niz pogrešnih i netačnih izjava, i ovo je još jedan primer”, uzvratio je Polenti.

Kongresmen Ron Pol diskutovao je sa bivšim senatorom Rikom Santorumom.

Eto, počeo je da se gradi slučaj…grade slučaj baš kao što je bilo sa Irakom, stvara se ratna propaganda. Nije bilo al-Kaide u Iraku, oni su navodno imali nuklearno oružje, mi smo ipak ušli u Irak. Siguran sam da je Santorum podržao i taj rat”.

Njut Gingrič, bivši predsedavajući Predstavničkog doma kritikovao je moderatora Krisa Valasa.

Voleo bih da nas u ostatku debate pitate kakvi bismo bili lideri Amerike čiji predsednik ne uspeva da je vodi kako treba, umesto što se igramo Miki Mausa”.

Međutim, nije cela debata bila užarena, niti su kandidati napadali samo jedni druge. Polenti je izneo sledeću ponudu za sve koji mogu da imenuju specifične predloge predsednika Obame, uz skrivenu aluziju na bogatstvo Mita Romnija, bivšeg guvernera Masačusetsa koji je trenutno favorit u trci za republikansku nominaciju.

Ako mi pokažete konkretan Obamin plan o bilo kojem od tih problema, doći ću kod vas kući i spremiću vam večeru… ili ako više volite pokosiću vam travnjak. Ali u slučaju da pobedi Mit, oraničavam se na jedno jutro zemlje”.

Romni je, neobičnom frazom, odgovorio na pitanje da li bi potpisao sporazum o granici duga.

Vidite, neću da jedem Obaminu pseću hranu. Ono što je on poslužio nije nešto što bih ja uradio da sam predsednik SAD”.

Varnice su letele i na skupu u Ajovi, gde se Romni suočio sa biračima koji traže veći porez za korporacije.

I korporacije su takodje ljudi, prijatelji moji. Sve što one zarade na kraju pripada radnicima. Tako da – neću da podižem poreze, to je moj odgovor. Neću da dižem poreze, a ako hoćete da neko digne porez, možete da glasate za Baraka Obamu”, poručio je republikanski kandidat.


XS
SM
MD
LG