Linkovi

Nova debata republikanskih kandidata


Devet republikanskih predsedničkih kandidata učestvovalo je u debati u Orlandu, Floridi, 23. septembra 2011.
Devet republikanskih predsedničkih kandidata učestvovalo je u debati u Orlandu, Floridi, 23. septembra 2011.

Rik Peri, predsednički pretendent koji je doskora smatran glavnim favoritom Republikanske stranke, pokušao je da učvrsti poziciju na sinoćnjoj, trećoj debati kandidata za republikansku predsedničku nominaciju, u kojoj je učestvovalo ukupno devetoro republikanskih pretendenata - među kojima još jedan favorit, Mit Romni. Pretendenti su vodili debatu o raznim temama od, nezaposlenosti i socijalnih programa do ekonomije. Debata je održana u izborno bitnoj Floridi.

Republikanski favoriti Peri i Romni jedan drugog kritikuju, naročito po pitanju održavanja federalnog sistema socijalnog osiguranja. Romni kaže da on želi ga da sačuva, ali da se Peri zalaže da taj vladin program pređe u nadležnost saveznih država. Peri je odbacio tu trvdnju.

Ovo nije prvi put da Mit ne bude u pravu. Konačno mi nikada nismo rekli da bi socijalno osiguranje prebacili na savezne države. Rekli smo da je to jedna od opcija po kojoj bi službenici federalne vlade postali penzioneri države u kojoj rade odnosno da bi ti službenici mogli da izađu iz federalnog sistema i priključe se sistemu socijalnog osiguranja koje bi potpadao pod nadležnost pojedinačnih država.“

Romni je hitro uzvratio na Perijevo objašnjenje:

„To je drugačije objašnjenje od objašnjena koje stoji u guvernerovoj knjizi. Postoji Rik Peri koji kaže da federalna vlada ne bi trebalo da se bavi socijalnim osiguranjem, jer se time krši Ustav, i da ga treba vratiti u nadležnost saveznih država. Dakle, treba da nađete tog Rika Perija i ubedite ga da to više ne ponavlja.“

Preostali pretendenti su kritikovali predsednika Baraka Obamu zato što ne pomaže malim biznisima, i ne radi na otvaranju novih radnih mesta i smanjivanju budžetskog deficita.

Pošto ima još dosta vremena do primarnih izbora za republikanskog predsedničkog kandidata, pretendent i bivši guverner džave Jute, Džon Hantsmen je rekao da bi na kraju mogao da bude nominovan jedan od za sada manje popularnih kandidata.

Romni i Peri će u međuvremenu jedan drugog da unište“, primetio je Hantsmen.

Prema najnovijim ispitivanjima javnog mnjenja, Peri vodi ispred Romnija sa 28 odsto prema 22 odsto. Međutim, ista istraživanja pokazuju da bi Romni na samim predsedničkim izborima bolje prošao od predsednika Obame.

XS
SM
MD
LG