Linkovi

Verbalni duel Perija i Romnija


Republikanski predsednički kandidati Rik Santorum, Njut Gingrič, Mišel Bakman, Mit Romni, Rik Peri, Ron Pol i Džon Hantsmen.
Republikanski predsednički kandidati Rik Santorum, Njut Gingrič, Mišel Bakman, Mit Romni, Rik Peri, Ron Pol i Džon Hantsmen.

U Kaliforniji je sinoć održana prva od tri debate kandidata za republikansku predsjedničku nominaciju koje će biti održane u naredne tri nedjelje. Debata, u predsjedničkoj biblioteci “Ronald Regan”, protekla je u znaku oštre rasprave dva glavna pretendenta, guvernera Teksasa Rik Perija i bivšeg guvernera Masačusetsa Mita Romnija.

Otvaranje radnih mjesta bila je centralna tema debate kandidata za republikansku predsjedničku nominaciju.

Majkl Dukakis je otvarao radna mjesta tri puta brže nego ti, Mit”, primetio je Rik Peri, na šta je Romni odgovorio "U stvari, Džordž Buš i njegov prethodnik otvarali su radna mjesta bržim tempom nego ti, guverneru.”

Oštra rasprava između dva za sada glavna rivala, guvernera Teksasa Rika Perija i bivšeg guvernera Masačusetsa Mita Romnija, u pogledu zaspošljavanja obilježila je sinoćnje sučeljavanje.

"Činjenica je da kada je prenio to iskustvo u vladu, imao je jedan od najnižih procenata otvorenih radnih mjesta u zemlji. Dobre rezultate koje je imao u privatnom sektoru, nije postigao i u javnom. U stvari, u Teksasu smo u poslednja tri mjeseca otvorili više radnih mjesta, nego on za četiri godine u Masačusetsu”, naveo je guvener Teksasa.

"Teksas je izvaredna država. Nema porez na prihod, ima potencijal za zapošljavanje, ima republikansko zakonodavstvo i republikanski Vrhovni sud. Takođe ima dosta nafte i gasa. To su divne stvari, ali guverner Peri ne vjeruje da ih je on stvorio. Ako bi to tvrdio, to bi bilo kao da Al Gor kaže da je izmislio Internet. Stvarnost je da postoje razlike između saveznih država. Ja sam došao u saveznu državu koja je bila u velikim problemima, sa ogromnim budžetskim deficitom i gubitkom radnih mjesta svakog mjeseca. Mi smo to preokrenuli”, istakao je Romni, bivši guverner Masačusetsa.

Bivši guverner Jute, Džon Hantsmen, ustvdio je pak da ima bolje rezultate od svojih rivala kada je riječ o otvaranju radnih mjesta.

"Imam ponudu za ova dva izvanredna guvernera ovdje. I ne bih želio da razočaram guvernera Teksasa, ali je Juta, za vrijeme mog mandata, bila prva po broju otvorenih radnih mjesta.”

Okršaj Romnija i Perija zasijenio je međutim ostale kandidate u predsjedničkoj biblioteci “Ronald Regan”, uključujući i kongresmenku iz Minesote Mišel Bakman, koja je na početku kampanje postigla neočekivane uspjehe. Dva pretendenta sukobila su se i u pogledu socijanog osiguranja.

Riječ je o piramidalnoj šemi”, naveo je Peri.

Naš kandidat treba da bude neko ko je riješen da sačuva socijalno osiguranje, a ne da ga ukine”, poručio je Romni.

Republikanski kandidati bili su složni u kritici reforme zdravstvenog osiguranja, koju je sproveo predsjednik Barak Obama, kao i u pogledu imigracije. Gotovo svi su istakli da bi trebalo izgraditi ogradu duž cijele granice SAD i Meksika, kako bi se spriječio ulazak ilegalnih imigranata.

XS
SM
MD
LG