Linkovi

Republikanska debata u Arizoni


Kandidati za republikansku nominaciju Ron Pol, Rik Santorum, Mit Romni i Njut Gingrič slušaju himnu pred početak republikanske predsedničke debate u Mesi u Arizoni, 22. februara 2012.
Kandidati za republikansku nominaciju Ron Pol, Rik Santorum, Mit Romni i Njut Gingrič slušaju himnu pred početak republikanske predsedničke debate u Mesi u Arizoni, 22. februara 2012.

Prema najnovijim anketama, kandidati za republikansku predsedničku nominaciju Rik Santorum i Mit Romni gotovo su izjednačeni u trci u Mičigenu, dok Romni vodi u Arizoni, uoči primarnih izbora koji se u tim državama održavaju sledeće nedelje. Medjutim, u anketama na nacionalnom nivou, Santorum je u vodjstvu u odnosu na Romnija, sa 34 naspram 28 procenata glasova republikanskih birača. Četvorica preostalih kandidata za republikansku predsedničku nominaciju sinoć su učestvovala u u novoj debati u ključnoj fazi kampanje.

Bivši senator iz Pensilvanije Rik Santorum i bivši guverner Masačusetsa Mit Romni ušli su u sinoćnju debatu u Arizoni, koja je prenošena na nacionalnoj televiziji, potpuno izjednačeni kada je reč o raspoloženju birača u nekoliko država u kojima se održavaju sledeći primarni izbori. I Santorum i Romni izrazili su protivljenje vladinom spasavanju finansijskog sektora i automobilske industrije.

''Ja sam, principijelno, bio protiv spasavanja Vol Strita, iako mi je jasno da razumni ljudi mogu da imaju drugačije mišljenje o tome. Smatram da je to što je vlada odigrala tako veliku ulogu i uticala na smer te industrije – štetno za ono što je po meni najbojli način da se reše ovakvi problemi – da se tržište pusti da funkcioniše”, kaže Santorum.

"Te (automobilske) kompanije treba da prodju kroz kontrolisano bankrotstvo baš kao što je bio sluačaj sa aviokompanijama, i drugim granama industrije. Ako obave kontrolisano bankrostvo, i na taj način se otresu viška troškova koje su im nametnuli zahtevi sindikata ali i sopstvena loša uprava, onda, ako im je potrebna pomoć da izadju iz bankrostva, vlada može da pruži garancije i pomogne im da stanu na noge”, naveo je Romni.

U medjuvremenu, bivši predsedavajući Predstavničkog doma Njut Gingrič opisao je pristup predsednika Baraka Obame spoljnoj politici kao “opasan”, dok je kongresmen iz Teksasa Ron Pol upozorio na opasnost mogućeg američkog mešanja u nemire u Siriji.

Politički analitičari kažu da bi sinoćnja debata mogla da ostavi snažan utisak na birače u Arizoni i Mičigenu. Posle te dve države, sledi takozvani “super-utorak”, 6. marta, kada će svoj stav iskazati birači u čak deset američkih država.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG