Linkovi

Reporteri iznenađeni kad se drugi avion približio avionu predsednika SAD


Vojni transportni avion uslikan otpozadi, kako se sa desne strane udaljava od predsedničkog "Er fors 1" aviona, tokom leta iz Palm Biča na Floridi ka vojnoj bazi Endrjuz u Merilendu, 9. aprila 2017. (AP Photo/Alex Brandon)
Vojni transportni avion uslikan otpozadi, kako se sa desne strane udaljava od predsedničkog "Er fors 1" aviona, tokom leta iz Palm Biča na Floridi ka vojnoj bazi Endrjuz u Merilendu, 9. aprila 2017. (AP Photo/Alex Brandon)

Vojni avion SAD prišao je neobično blizu predsedničkom avionu "Er fors 1" (Air Force One), nekoliko trenutaka pre nego što se letelica kojom se prevozio predsednik Donald Tramp prizemljila u vojnoj bazi Endrjuz, u nedelju.

Avion C-17 "Gloubmaster" primećen je kako se približava predsedničkom avionu u 18.23 časova po lokalnom vremenu, dok se "Er fors 1" spuštao ka svojoj matičnoj bazi, koja se nalazi u Merilendu, u blizini Vašingtona.

"Er fors 1" nije preduzeo nikakve mere eskiviranja, pošto nije bilo indicija da je u bilo kakvoj opasnosti. Predsednički let okončao se bez incidenata, šest minuta kasnije.

Predsednik Donald Tramp izlazi iz aviona "Er fors 1", nakon sletanja u Endrjuz vojnu bazu, u Merilendu, 9. aprila 2017.
Predsednik Donald Tramp izlazi iz aviona "Er fors 1", nakon sletanja u Endrjuz vojnu bazu, u Merilendu, 9. aprila 2017.

"Čudna zgoda"

Nekoliko novinara koji su bili u predsedničkom avionu, među kojima i izveštač servisa na engleskom Glasa Amerike, svedočili su incidentu, nakon što ih je uzbunio fotoreporter Asošijetet presa Aleks Brendon, koji je uspeo da na brzinu fotografiše drugi avion, nakon što se on približio na nešto manjoj visini iz pravca severa i iskrenuo se sa desne strane "Er fors 1".

Oni iz medija koji su videli drugi avion, uključujući i televizijskog i audio tehničara koji leti predsedničkim avionom još od vremena administracije Džimija Kartera, složili su se da nikada nisu prisustvovali takvom približavanju druge letelice predsedničkom avionu.

"Rekao bih bez ikakve sumnje da je ovo čudan događaj", kazao je penzionisani pukovnik ratnog vazduhoplovstva SAD komentarišući incident, prenosi "Stratedžik sejntel", specializovan za geoprostorne obaveštajne teme.

Objašnjenje nije dato

Avionu "Er fors 1" kontrolori leta obično pružaju veću odvojenost od drugih letelica od standardnih 300 metara vertikalne i 4,8 kilometara horizontalne udaljenosti.

Niko u nedelju uveče nije odgovarao na pozive preko javne linije, koja služi za odnose sa javnošću, u bazi Endrjuz. Ta PR služba zadužena je i za predsedničku vadzuhoplovnu grupu, koja upravlja i vojnim avionom VC-25, vojnom verzijom aviona Boing 747, koja se zove "Er for 1" kada njome putuje predsednik.

Niko nije odgovarao ni na pozive telefonom upućene kontroli letenja u Potomak konsolidovanom radarskom terminalu, koji upravlja vazdušnim prostorom iznad baze Endrjuz, kao i iznad više od četiri komercijalna aerodroma u toj oblasti.

Nije bilo ni komentara iz Bele kuće i nije poznato da li je iko od viših zvaničnika administracije koji su bili u avionu, ili sam predsednik Donald Tramp, bio svestan situacije koja je nastala na ovom letu iz Palm Biča na Floridi.

Vratimo se golf turniru...

Između ostalog, na letu su bili predsednikov glavni strategista Stiv Benon, savetnik Stefan Miler, savetnik za nacionalnu bezbednost H.R. Mekmaster i zamenik šefa službe Bele kuće, Džo Hegin.

Novinari u pres kabini brzo su vratili svoju pažnju na TV ekrane i prenosu uživo poslednjih minuta Masters golf turnira, tokom inače jednoličnog leta tokom kojeg predsednik nije došao u zadnji deo aviona da razgovara sa novinarima.

Tramp se vraćao nakon četvorodnevnog boravka u svom letnjikovcu Mar-a-Lango, gde se bio susreo sa kineskim predsednikom Ši Đinpingom i odakle je naredio raketni napad na aerodrom u Siriji sa kog poleteli avioni sirijskog režima koji su izveli napad i navodno bacili nervni gas sarin na civile na pobunjeničkoj teritoriji.

XS
SM
MD
LG