Linkovi

Vulin: Srbija neće priznati nezavisnost Kosova


Aleksandar Vulin
Aleksandar Vulin

Šef kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju kaže da je priznanje nezavisnosti Kosova crvena linija koju Srbija neće preći

Nakon sastanka sa predstavnicima opštine Štrpce koja na Kosovu funkcioniše po sistemu Republike Srbije i gradjanima iz ove opštine Aleksandar Vulin je rekao da su se stvari promenile i da kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju ne postoji samo “sebe radi, već zbog svih, ne samo Srba koji žive na Kosovu, nego i drugih koji smatraju da je Srbija njihova država”.

“Naša uloga je da učinimo da život ljudi bude malo bolji i malo pravedniji i da u ekonomskom smislu malo bolje živimo i da učinimo sve što je moguće da se ovde ostane”, kazao je Vulin.

On je kazao da je krajnje vreme da međunarodna zajednica preuzme odgovornost za vlast koju ima na Kosovu.

“Sa gađenjem slušamo svakodnevne izveštaje o napadima, o prebijanjima, o pokušajima i o ubistvima naših povratnika i ne možemo da razumemo da međunarodna zajednica i svi oni koji su preuzeli odgovornost za ukupni život na Kosovu nikako ne mogu već jednom da izađu sa jednim zrnom pravde”, kazao je šef Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Vulin nije želeo da precizno odgovori na pitanje novinara da li će razgovarati sa Srbima u kosovskim institucijama, ali je precizirao s kim hoće da razgovara.

"Država Srbija će razgovarati sa legitimnim albanskim predstavnicima, to nije država, ali jesu legitimni predstavnici albanske populacije i sa njima ćemo razgovarati i pregovarati", rekao je Vulin.

Vulin je danas pored Štrpca obišao i Prizren i manastir svetih Arhangela, a sutra će posetiti Orahovac i Veliku Hoču. Ovo je prva poseta Vulina Kosovu od kako je preuzeo dužnost šefa vladine Kancelarije za Kosovo i odvija se uz pratnju Kosovske policije.
XS
SM
MD
LG