Linkovi

Vlada Crne Gore povećala PDV


Kombinat aluminijuma Podgorica
Kombinat aluminijuma Podgorica

Ministarstvo finansija saopštilo je da je mera doneta kako bi se zaustavilo dalje pogoršanje indikatora fiskalne stabilnosti

Vlada Crne Gore donijela je odluku da stopu poreza na dodatu vrijednost (PDV) od 17 odsto poveća na 19 odsto, dok se niža od sedam odsto i nulta neće mijenjati.

Iz Ministarstva finansija saopšteno je da je motiv za donošenje ovakve odluke nastojanje Vlade da zaustavi dalje pogoršanje indikatora fiskalne stabilnosti, u prvom redu pokazatelja javnog duga, koji je posljedica višegodišnjeg budžetskog deficita, odnosno nesklada između javnih prihoda i javnih rashoda.

"U slučaju daljeg produbljivanja ovog jaza, mogući scenario bi bio ugrožavanje budžetske likvidnosti i time usporavanje u servisiranju obaveza koje država ima, što bi imalo multiplikativne negativne efekte, i po građane i po realni sektor", kazali su iz Ministarstva.

To, kako su dodali, potvrđuje nužnost donošenja teške i nepopularne odluke o povećanju stope PDV-a, koja će, u sadejstvu sa ostalim mjerama fiskalnog prilagođavanja, doprinijeti smanjenju potrebe za zaduživanjem i smanjenju javnog duga u budućem periodu.

"Prethodno rađene analize pokazale su da će selektivno povećanje stope PDV-a generisati jednokratan rast cijena, koji će biti ublažen zadržavanjem niže stope PDV-a od sedam odsto na istom nivou", tvrde u Ministarstvu.

Zadržavanjem niže stope PDV-a od sedam odsto na istom nivou, uticaj na nivo cijena i životni standard biće, kako kažu iz Ministarstva, manjeg obima, buduži da proizvodi i usluge koji se oporezuju nižom stopom ćine oko 50 odsto potrošačke korpe.

Povežanje poreza na dodatu vrijednost posljedica je potrebe za finasiranje plana Demokratske partije socijalista i Socijalističke narodne partije kojim bi se zaštitili interesi ruskog partnera u Kombinatu aluminijuma (KAP), ocijenjeno je iz Demokratskog fronta.

‘Povećanje PDV-a je još jedna u mjera Vlade poznata pod nazivom panični menadžment i direktna je posljedica za finasiranje plana o zaštiti interesa pljačkaša KAP-a. Ipak, na taj način se ne rješava problem, jer Vlada benzinom gasi požar’, poručeno je iz DF-a.

Oni smatraju da je dugogodišnje tvrdoglavo insistiranje na neoliberalnom konceptu ekonomije Crne Gore dovelo u stanje strukturnih deficita, koji su se godinama finansirali od rasprodaje ‘porodičnog srebra’, pranja novca i zaduživanja

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) pozvala je vicepremijera, Vujicu Lazovića, koji je bio jedan od najglasnijih protivnika povećanja PDV-a unutar Vlade da otvori javnu raspravu o održivijim načinima za punjenje budžeta i održavanje fiskalne stabilnosti, a da to nije "brutalno zavlačenje ruke u džep ionako osiromašenom građaninu Crne Gore".

Najavljeno povećanje PDV-a, kako su naveli, je ishitren potez koji nema konsenzus ni unutar same Vlade, niti se bazira na realnim mogućnostima crnogorske ekonomije, a još manje na finansijskoj sposobnosti građana Crne Gore.
XS
SM
MD
LG