Linkovi

Tadić: Potrebna sveobuhvatna istraga


Predsednik Srbije, Boris Tadić

Izveštaj specijalnog izvestioca Evropskog parlamenta Dika Martija o zločinima nad Srbima ne prestaje da zaokuplja pažnju domaće i svetske javnosti. Neophodno je sprovesti ozbiljnu istragu - ocenili danas predsednik Srbije Boris Tadić i poslanik Evropskog parlamenta Jelko Kacin.

Uz primedbu da je Srbija godinama čekala pred međunarodnim institucijama izveštaj kakav je nedavno podneo specijalni izvestilac Evropskog parlamenta Dik Marti, predsednik Srbije Boris Tadić je danas ocenio da će međunarodna zajednica drugačije gledati na kosovski problem posle ovog izveštaja o zločinima nad Srbima.

Na obeležavanju Dana antiterorističke jedinice, Tadić je zatražio sveobuhvatnu i opsežbu istragu o navodima iz izveštaja Dika Martija:

"Ta istraga podrazumeva da se jasno utvrdi da li je bilo takve vrste zločina na Kosovu i Metohiji i u Albaniji. Ako ih je bilo, ko je za to kriv. Neophodno je da se podnesu krivični postupci i da svi, ukoliko se pokaže osnovanom sumnja izneta u izveštaju Dika Martija, koji su upleteni u takve radnje budu osuđeni na višedecenijske kazne zatvora", rekao je predsednik Tadić.

Sličan stav izneo je danas i poslanik Evropskog parlamenta Jelko Kacin, koji je posle susreta sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Ivicom Dačićem rekao da izveštaj Dika Martija, koji je još u formi nacrta, ne daje dovoljno konkretnih podataka na koje bi istraga mogla da se koncentriše:

"To su teške optužbe, zamislite bilo koju zemlju gde premijera neko optuži za takve stvari. To svakako traži istragu. Ja sam ubeđen da je to veliki izazov za pravosuđe i Albanije i Kosova i da je tu svakako potrebna međunarodna pomoć i da se moraju ukjučiti međunarodne institucije", rekao je Kacin.

Po rečima ministra policije Ivice Dačića, navodi iz izveštaja Dika Martija nisu novost jer je Srbija, kako je rekao, i ranije tražila da se sprovede istraga o tim zločinima:

"Ovo pitanje mora da se rasčisti, a to znači da se utvrdi istina o svemu ovome, zato što je to jedna veoma teška optužba koja sigurno ne može ostati samo kao jedna politička proklamacija", rekao je Dačić.

Konačno, predsednik Srbije Boris Tadić je danas, odgovarajući na pitanje novinara o kosovskom premijeru Hašimu Tačiju, rekao da on zastupa javne i nterese Srbije i da ne istupa u javnosti na osnovu ličnih simpatija. Mnogo puta sam se susretao sa ljudima sa kojima nemam ništa zajedničko jer je to moj posao, objasnio je Tadić.

XS
SM
MD
LG