Linkovi

Rekordna hladnoća, poplave i sneg u SAD


Klivlend, Ohajo
Klivlend, Ohajo

Kao da velike snežne padavine i vetrovi jačine uragana nisu bili dovoljni – zimska oluja u SAD takođe je izazvala rekordne poplave. Rekordno visoki talasi zasuli su obalu Masačusetsa gde su ulice gradova odjednom prekrivene vodom koja se skoro istog trenutka – zaledila.

Tokom noći, talasi su prešli zidove duž obale južno od Bostona. Mnogi kažu da ovakva poplava zbog zimske oluje nije viđena decenijama.

“Zapanjilo me je koliko je brzo voda narasla”, navode neki od očevidaca.

Spasioci su preneli na sigurno više od 10 osoba kojima je voda brzo okružila kuće. Jedna žena je bagerom spasena sa drugog sprata svoje kuće!

U Bostonu, plimski talasi su preplavili ulice a voda je bila duboka i za vatrogasne kamione. Lokalna stanica metroa se poplavila a voda pokuljala niz stepenice.

Boston, Masačusets
Boston, Masačusets

“Ovo je neverovatno, najveća poplava od kad sam bio dete, 1978”, navode neki od stanovnika.

U Njujorku, ledolomac Obalske straže bio je potreban da se probije led na reci Hadson. A dalje prema jugu, smatra se da je oluja izazvala najmanje 6 pogibija, uglavnom u nesrećama na klizavim putevima. Oluja i niske temperature izazvale su velike poremećaje na aerodromima.

Njujorški aerodrome JFK ponovo je otvoren u petak ujutro, nakon što je odloženo više od 3.000 leteova. A prizor kakav se retko viđa u Orlandu – avion je morao da se odmrzava na pisti!

U južnoj Floridi, oluja je doslovno paralisala zelene iguane. Udovi su im se ukočili od hladnoće zbog čega su počele da padaju sa drveća.

Pogledajte video koji je objavila agencija Rojters:

Rekordna hladnoća u SAD, iguane padaju sa drveća
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:53 0:00

A u državi Merilend, hrabri surfer su iskoristili priliku da se provozaju na visokim talasima, u sred oluje.

XS
SM
MD
LG